Romania si Ungaria sustin necesitatea dezvoltarii integrate a bazinului Dunarii

dezvoltare, cooperare europeana

In cadrul sedintei comune de guvern care a avul loc pe 21 octombrie 2008 la Szeged, Romania si Ungaria, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor si Ministerul Dezvoltarii Nationale si Economiei din Republica Ungara au semnat Declaratia comuna cu privire la elaborarea, promovarea si adoptarea unui program operational de cooperare teritoriala europeana focalizat pe bazinul Dunarii, pentru perioada de programare 2014-2020.

Acest document si mai ales actiunile de colaborare pe care le va genera, se doresc sa vina in sprijinul punerii in aplicare a proiectelor existente si viitoare comune, in domeniul dezvoltarii bazinului Dunarii. Documentul va contine prevederi referitoare la colaborarea dintre cele doua ministere in scopul valorificarii potentialului bazinului Dunarii si a intereselor comune de dezvoltare prin eficientizarea colaborarii inter-institutionale.

Declaratia va veni in completarea Declaratiei comune din 2006, in vederea valorificarii coridorului Dunarii printr-o abordare integrata din punct de vedere al potentialului dezvoltarii transportului pe apa si rutier, mediului inconjurator, mediului de afaceri, dezvoltarii durabile a zonei, a habitatului, protectiei impotriva dezastrelor naturale.

Initiativa celor doua guverne vin in contextul in care Laszlo Borbely, ministrul dezvoltãrii, lucrarilor publice si locuintelor, a propus, cu ocazia Zilelor Portilor Deschise pentru Dezvoltare Regionala de la Bruxelles, crearea unui Program Operational de Cooperare Teritoriala Europeana „Danubius/Ister”, iar comisarul european pentru politica regionala, Danuta HÜBNER, a cerut elaborarea unei strategii specifice privind bazinul Dunarii.

Propunerea ministrului Laszlo Borbely vine sa sustina alocarea de resurse europene si nationale semnificative pentru implementarea acestei strategii.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *