Colaborare romano-ungara in domeniul IMM-urilor si al proprietatii intelectuale

colaborare, IMM, Romania, Ungaria

Dialogul si schimbul de experienta romano-ungar in domeniul IMM au continuat in 2008, conform celor convenite cu prilejul precedentei sedinte comune a Guvernelor Romaniei si Republicii Ungare, desfasurata in 2007, la Sibiu.

Astfel, in data de 17 iulie 2008 a avut loc, la Budapesta, o noua Reuniune a Grupului de Lucru pentru IMM Romania – Republica Ungara, in cadrul careia a avut loc un schimb de experienta util ambelor parti in domenii de interes pentru dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii. Au fost trecute in revista, cu acest prilej, o serie de directii principale ale dezvoltarii sectorului IMM in cele doua tari, programe specifice si de interes comun pentru cele doua parti, unele reglementari si activitati financiare concrete, precum si alte preocupari importante in domeniu.

Partile au convenit asupra identificarii de noi propuneri concrete de colaborare, acestea urmand sa fie discutate si definitivate cu prilejul Celei de-a treia sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale romano-ungare de cooperare economica, care a avut loc in zilele de 15 – 16 octombrie a.c., la Satu Mare.

Schimbul de experienta a fost deosebit de util ambelor parti, astfel incat s-a hotarat continuarea si dezvoltarea formelor de cooperare, amplificarea contactelor si trecerea la implementarea unor actiuni concrete, de interes comun.

La ora actuala sunt in curs de desfasurare proiecte de colaborare privind: participarea intreprinzatorilor din Republica Ungara la seminariile organizate in Romania prin Programul UNCTAD – EMPRETEC, implementat de catre Ministerul pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale;

Transfer de know-how privind absorbtia de fonduri comunitare de catre intreprinderile mici si mijlocii din Romania;

Colaborare in cadrul Programului academic spin-off, prin implicarea universitatilor din Oradea si Debretin si a unor institute de cercetare, consultanta, training si asistenta tehnica pentru valorificarea oportunitatilor economice identificate anual. Universitatile din cele doua tari se afla in prezent in stadiu de pregatire a lansarii cooperarii in cadrul programului, aspect evidentiat si cu prilejul celei de-a treia sedinte a Grupului de Lucru pentru IMM Romania – Ungaria.

In ceea ce priveste colaborarea in domeniul proprietatii intelectuale, aceasta se desfasoara in cadrul unui program de cooperare dintre centrele regionale de promovare a proprietatii industriale in Romania si Ungaria.

In perioada 11-12 iulie 2008, la Universitatea din Szeged a avut loc a 6-a intalnire dintre OSIM si Oficiul ungar de proprietate intelectuala, cu Centre regionale din Ungaria si Romania, pe tema „Noi parteneri – noi posibile sanse de cooperare in sfera proprietatii intelectuale”. in cadrul intalnirii, la care au participat 7 centre din Romania si 6 din Ungaria, au fost prezentate toate aspectele mentionate si s-a hotarat ca la intalnirile anuale ale centrelor din fiecare tara sa fie prezent si cate cel putin un observator din partea celeilalte tari, dand astfel o consistenta mai mare expresiei de cooperare si schimb de experienta.

In perioada 13-16 august 2008, o delegatie a Oficiului ungar de proprietate intelectuala a efectuat o vizita la OSIM si centrele regionale de proprietate industriala din Brasov si Covasna, aprecierile conducerii Oficiului Ungar fiind pozitive, atat pentru buna orientare a amplasarii unor centre in incubatoare de afaceri, dar si in cadrul universitatilor tehnice, iar sugestiile referitoare la necesitatea amenajarii unor expozitii permanente in fiecare universitate tehnica cu inventiile si lucrarile cele mai valoroase, aplicate in economie, ale studentilor, cercetatorilor si cadrelor didactice, binevenite.

In cursul anului 2009, o noua intalnire intre reprezentanti ai celor doua Oficii si a centrelor regionale din cele doua tari va avea loc la Sfantu Gheorghe, judetul Covasna.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *