Piste romano-maghiare pentru biciclistii din vest

bicicleta, finantare

De partea romana a frontierei, mersul pe bicicleta e sport extrem pentru ca nu exista amenajari care sa fereasca biciclistii de masinile care circula cu viteza. De partea maghiara, din vama Cenad, biciclistii sunt feriti de orice pericol pentru ca au pista de biciclete, paralela cu drumul, si sunt departe de masinile de pe sosea.

Asfalt in Ungaria, buruieni in Romania

Traseul pistei de biciclete, amenajata corespunzator in Ungaria, continua de partea romana cu santuri si buruieni. Presedintele Consiliului Judetean Csongrad, Anna Maghyar, le-a cerut colegilor din Timis sa grabeasca proiectele pentru amenajarea pistelor dinspre Sannicolau Mare spre vama Cenad.

„Comunitatile din zona de granita ar fi avantajate. Traficul de masini a crescut mult prin Cenad, de cand Romania si Bulgaria au intrat in Uniunea Europeana si rata accidentelor este de trei ori mai mare”, a spus Anna Maghyar.

Presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, a spus ca sustine ideea ungurilor de a prelungi, pe teritoriul Romaniei, pistele de biciclete. Cu toatea acestea, proiectele judetene in acest scop au fost amanate mereu. „Avem un proiect pentru pistele de biciclete prin care vrem sa obtinem finantare nerambursabila”, a spus Ostaficiuc.

Purtatoarea de cuvant a Primariei Szeged, cel mai apropiat oras mare din Ungaria, Agnes Vecsey, a declarat ca multe sectoare de piste de biciclete au fost finantate din bugetul local. „Majoritatea constructiilor au fost finantate de Consiliul Local si in ultimii doi ani am inceput sa apelam si la surse de finantare nerambursabile, care au venit partial de la Guverne, partial din fondurile europene„, a spus Agnes Vecsey.

Somatie la Guvern

In urma intalnirii bilaterale dintre cele doua consilii judetene vecine la granita, de saptamana trecuta, presedintii au trimis o scrisoare la Guvern in care se cer bani pentru finalizarea pistei pe traseul Szeged – Kiszombor – Cenad, unde lipsesc cativa kilometri si contruirea ei, in continuare, de la Cenad spre Sannicolau Mare.

Revolutia bicicletelor

Timisorenii care sustin transportul pe bicicleta se intalnesc astazi, de la ora 11, in fata stadionului „Dan Paltinisanu”. Ei vor porni un mars prin oras, iar cand vor ajunge la primarie le vor cere autoritatilor sa construiasca piste de biciclete.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *