Guvernul sprijina un program de asistenta a consumatorilor de droguri

Guvern,subventie, program, droguri, Agentia Nationala Antidrog

Una dintre probleme actuale ale societatii romanesti o constituie cresterea cererii de droguri in randul populatiei generale si, indeosebi, in randul tinerilor. Proliferarea fenomenului consumului de droguri in Capitala si in marile orase a surprins opinia publica prin amploarea si gravitatea sa.

Obiectiv general:

Asigurarea accesului universal al populatiei consumatoare de droguri la sistemul de asistenta medicala, psihologica si sociala prin dezvoltarea programelor si politicilor adecvate si necesare adresate populatiei generale, a celei consumatoare de droguri aflate in sistemul de asistenta, in afara acestuia si in penitenciare in scopul reintegrarii si reinsertiei sociale a consumatorilor de droguri.

In data de 25 septembrie 2008, executivul a decis alocarea sumei de 15.078.000 lei pentru „Programul National de asistenta medicala, psihologica si sociala a consumatorilor de droguri 2009-1012”.

Programul presupune:
– oferirerea servicii medicale, psihologice si sociale de baza pentru reducerea riscurilor asociate consumului in randul consumatorilor si consumatorilor-dependenti de droguri;
– dezvoltarea unor strategii de prevenire a consumului de droguri la locul de munca, in special in randul profesiilor identificate ca avand risc crescut de consum;
– dezvoltarea comunitatilor terapeutice responsabile pentru reabilitarea si reinsertia sociala;
– prevenirea consumului experimental de droguri in randul populatiei scolare, realizarea de campanii nationale si regionale de prevenire a consumului;
– dezvoltarea si imbunatatirea serviciilor ambulatorii prin consolidarea celor 15 Centre de Asistenta Integrata in Adictii.
– formare profesionala specializata pentru dezvoltarea serviciilor de asistenta aferente nivelelor I,II,III;
– formare profesionala pentru specialistii in prevenirea consumului de drog sau in gestiunea proiectelor si serviciilor publice antidrog.;
– dezvoltarea unor programe de prevenire si asistenta integrata in aresturi si penitenciare;
– imbunatatirea sistemului national de culegere a datelor, monitorizare si evaluare a sistemului national in domeniu in vederea planificarii strategice adecvate politicilor antidrog.

Bugetul acestui program este de 15.078.000 lei si se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Internelor si Reformei Administrative, pentru Agentia Nationala Antidrog.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *