Raportul de guvernare al Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor pentru 2005 – 2008

raport, guvernare, bani

Laszlo Borbely, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor a prezentat, in cadrul unei conferinte de presa, Raportul asupra indeplinirii prevederilor Programului de guvernare 2005-2008 si Bugetul ministerului pentru 2009.

„Au fost ani buni pentru programele derulate de minister. Pe fondul cresterii economice inregistrate, bugetul alocat programelor de infrastructura a fost de patru-cinci ori mai mare decat in perioada anterioara, iar realizarile pe masura bugetului. Cand am preluat ministerul in 2005 acesta avea o datorie de 250 mld de lei si am reusit ca in perioada urmatoare sa avem platile la zi”, a declarat ministrul Laszlo Borbely.

In perioada 2005 – 2008, bugetul alocat programului de constructie a locuintelor sociale a fost dublu fata de perioada anterioara. Daca la sumele alocate pentru locuinte sociale se adauga sumele alocate pentru unul dintre programele noi ale ministerului, cel pentru chiriasi evacuati, suma este de 5 ori mai mare. Cresteri semnificative s-au inregistrat si la programul pentru consolidarea cladirilor de locuit sau la cel pentru sali de sport.

Programul de reabilitare termica a inceput sa functioneze din 2005 dupa ce a fost schimbat sistemul de finantare. Pe langa toate acestea, au fost lansate programe noi: subventia de 20% pentru tinerii care isi construiesc prima locuinta prin credit ipotecar, programul de bazine de inot, programul pentru realizarea de camine culturale, programul pentru reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare in orasele cu mai putin de 50.000 locuitori.

Bugetul pentru anul 2009 al Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor este de 3 434 122 000 lei, cu 10% mai mare decat bugetul pe anul 2008 si se compune din 2 606 712 000 lei Buget de stat si 645 003 000 lei credite externe nerambursabile. Pe componenta de Buget de stat cresterea este de 23% in 2009 fata de 2008.

„Pe langa faptul ca acest buget este mai mare fata de 2008, trebuie sa precizez ca este un buget curat, iar Guvernul care va veni se poate apuca direct de treaba pentru ca nu va avea de platit datorii, asa cum s-a intamplat in 2005”, a mai declarat ministrul Laszlo Borbely.

In ceea ce priveste Programul Operational Regional, exista in acest moment proiecte depuse in valoare de aproximativ 2 mld EUR din care au fost semnate 17 contracte de finantare in valoare de 270 mil EUR pe Axa 2 – Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport. Pana la sfarsitul anului se asteapta semnarea a 520 de contracte de finantare in valoare de 820 mil EUR, majoritatea avand ca beneficiari IMM-urile.

„Avem ambitia sa cheltuim cel mai repede cei 4,4 mld EUR disponibili prin Programul Operational Regional. Si pentru ca avem deja proiecte bune depuse pe Axa 2 dar care nu vor putea primi finantare prin POR datorita fondurilor limitate, propunem Guvernului initierea unui program national pentru infrastructura locala si regionala, finantat din bugetul de stat. De asemenea, datorita faptului ca suntem un minister capabil sa gestioneze programe de finantare, Ministerul Economiei si Finantelor are in vedere redistribuirea unor fonduri PHARE necheltuite de alte ministere, catre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor” a mentionat ministrul Laszlo Borbely.

Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a prezentat totodata „Conceptul strategic de dezvoltare teritoriala – Romania 2030″, initiat in 2005 si finalizat in 2008. Acest concept a fost publicat si lansat in consultare nationala de MDLPL, in 28 octombrie 2008.

Raport activitate

Sursa: Ministerul Dezvoltarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top