Ajutoarele de stat, de cinci ori mai mari in 2009

firme mici si mijlocii, fonduri ajutor de stat

Guvernul a prevazut, pentru 2009, ajutoare de stat in valoare de 1 miliard de lei, fata de 190 milioane lei in acest an, masura menita sa sustina investitiile in Romania, a declarat duminica ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

„Aceste ajutoare pot avea un efect propagat, de a sustine de cinci ori mai bine investitiile. Cine va fi ministru al economiei si finantelor anului viitor ar trebui sa-si asigure resursele pentru a suplimenta aceasta suma, daca este cazul”, a spus Vosganian.

In plus, din suma prevazuta, 200 milioane lei sunt alocate direct firmelor mici si mijlocii, a mai spus ministrul.

Tot pentru anul viitor, Vosganian a vorbit despre necesitatea imbunatatirii activitatii in cadrul bancii de export-import a Romaniei, Eximbank.

„Eximbank a utilizat bani pe piata interbancara pe care ar fi trebuit sa ii utilizeze in activitatea propriu-zisa. Ne-am gandit la un moment dat sa le reducem finantarea. Banca trebuie sa treaca printr-un purgatoriu si sa-si imbunatateasca activitatea”, a spus ministrul.

El a subliniat ca, in continuare, este nevoie de implicarea statului pentru sustinerea localitatilor mici din Romania.

„Statul trebuie sa ofere instrumente de asigurare a cofinantarii pentru comunitatile mici, avand in vedere capacitatea redusa de indatorare a acestora”, a mentionat Vosganian.

Ministrul a mai facut referire la necesitatea de intarire a fondurilor de garantare, dar si la nevoia de a utiliza eficient fondurile europene.

„Fondurile de garantare trebuie reactivate, intarite si capitalizate. Alte stat isi pun in mod serios problema de a garanta tranzactiile interbancare”, a adaugat Vosganian.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top