Opt tari din UE cer prelungirea subventionarii tutunului pana in 2013

subventie, tutun, Ue, producatori tutun,

Opt mari producatori de tutun din Uniunea Europeana, printre care si Romania, vor solicita comisarului european pentru agricultura sa prelungeasca pana in 2013 acordarea de subventii pentru producatorii de tutun la nivelul actual, a spus marti ministrul italian al agriculturii.

Subventiile pentru tutun din UE urmeaza sa fie aproape eliminate in 2010.

„Opt mari tari sunt mai convinse ca niciodata de nevoia de a prelungi actuala schema de sprijin pentru sector pana in 2013”, a declarat ministrul italian al agriculturii, Luca Zaia, intr-un comunicat.

Declaratia a venit dupa o intalnire a ministrului italian cu omologii din Bulgaria, Grecia, Franta, Polonia, Romania, Spania si Ungaria.

Italia este cel mai mare producator de tutun din UE, cu o pondere de 37% din tutunul livrat procesatorilor in 2007, a precizat comunicatul ministrului.

Disparitia subventiilor va afecta sectorul, in care lucreaza mii de oameni, si va submina dezvoltarea zonelor rurale, se mai arata in comunicat.

Ca solutie, tarile producatoare de tutun vor propune comisarului european pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, o reducere partiala a subventiilor pentru sector pana in 2013.

„Aceasta solutie ne va permite sa evitam consecintele severe, mai ales acolo unde tesutul socio-economic este sub presiune, prin acordarea de ajutor indiferent de productie”, se mai spune in comunicat.

Uniunea Europeana cheltuieste pentru a subventiona cultivarea tutunului aproximativ 321 milioane euro pe an, suma care reprezinta doar o mica parte din bugetul anual pentru agricultura al UE, de 44 miliarde euro.

In Romania, suprafata cultivata cu tutun a crescut in acest an la 1.463 de hectare, de la 1.015 hectare in 2007, a declarat pentru NewsIn, in 25 septembrie, Paula Craioveanu, consilier in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, care estimeaza ca suprafata cultivata cu tutun se va tripla in urmatorii cinci ani.

Totodata, recolta de tutun a crescut semnificativ, de la 2.165 de tone in 2007 pana la 3.542 de tone in 2008.

In 2007, primul an in care producatorii romani de tutun au beneficiat de sprijinul pe sistem cuplat de productie, pe langa schema unica de plata la hectar, ajutorul primit de producatori a fost de 50,5 euro pe hectar si 2 euro pe kilogram.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *