Sprijin financiar direct pentru producatorii de soia

subventie, agricultura, Guvern, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii

Guvernul a aprobat o hotarare privind sprijinul direct al statului prin acordarea de subventii pentru productia anului 2008 producatorilor agricoli din sectorul vegetal, in scopul cresterii productiei si a indicilor de calitate a produselor agricole, precum si pentru modificarea articolului 4 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 108/2001 privind exploatatiile agricole, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 49/2002 cu modificarile si completarile ulterioare.

Soia valorificata sub forma de samanta pentru semanat nu beneficiaza de prevederile acestei hotarari. De asemenea, soia care face obiectul platii in natura al contractelor de arendare, concesionare sau al contractelor de livrare a ingrasamintelor, pesticidelor si altor inputuri, inclusiv al contractelor de leasing pentru utilaje agricole nu constituie marfa pentru care se acorda sprijin direct al statului pe produs.

Soia care se utilizeaza ca materie prima pentru realizarea de produse alimentare sau industriale in cadrul unitatilor proprii de productie ale producatorilor agricoli este considerata produs agricol destinat comercializarii si beneficiaza de sprijin.

Acordarea acestui sprijin se face pe baza unei cereri-tip adresate directiilor pentru agricultura si dezvoltare judetele sau a municipiului Bucuresti, pe care producatorii agricoli interesati trebuie sa o depuna pana la data de 15 iunie 2009 inclusiv.

Acordarea sumelor se face in ordinea depunerii cererilor, potrivit actului normativ.

Resursele financiare necesare acordarii acestui sprijin sunt de 30.000 mii lei. Sumele respective se asigura din prevederile bugetare ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale aprobate pentru anul 2008-2009.

Dupa verificarea documentatiei si aprobarea cererilor formulate de producatorii agricoli, Directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene sau a municipiului Bucuresti intocmesc si depun centralizatorul cuprinzand sumele cuvenite ca sprijin direct al statului pe produs la Directia generala Buget, Finante si Fonduri Europene din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii, pana la data de 1 iulie 2009 inclusiv.

Acordarea in mod necorespunzator a acestui sprijin, prin inscrierea sau atestarea de date ori de situatii nereale pe documentele de decontare de catre reprezentantii directiilor pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene sau a municipiului Bucuresti, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 5.000 lei, precum si cu obligarea la restituirea contravalorii sumelor incasate nejustificat, majorate in raport cu inflatia.

Modificarea HG nr. 49/2002 vizeaza exploatatiile agricole comerciale care nu mai trebuie sa depuna, anual, pana la data de 1 februarie, anumite documente, la directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala, pentru a fi luate in evidenta, ci le pot depune pe tot parcursul anului, la fel ca administratorii exploatatiilor familiale.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.