15 noiembrie – termenul limita pentru subventia agricultorilor

subventie, agricultura, Guvern, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii

Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli si Federatia Agrostar cer Ministerului Agriculturii si Guvernului sa le dea agricultorilor o subventie de 200 de lei pentru fiecare hectar de culturi de toamna. Potrivit reprezentantilor celor doua federatii, aceasta subventie este necesara avand in vedere nivelul redus de sustinere al agricultorilor romani in comparatie cu cei europeni.

„A crescut rapid pretul inputurilor necesare reluarii ciclului de productie (ingrasaminte, motorina, energie, samanta, pesticide), agricultorii au interdictia de a utiliza biotehnologiile in productie, mecanismele de sustinere a pietei produselor agricolea lipsesc, exista o birocratie excesiva in derularea mecanismelor de sprijin si in aplicarea programelor de investitii, mecanismele de protectie a fermelor sunt absente, pretul produselor agricole a scazut din cauza crizei financiare mondiale”, se arata intr-un comunicat comun al celor doua federatii.

In opinia reprezentantilor federatiilor, asa cum societatile inteleg sa salveze sistemul bancar de la faliment, acceasi unitate de masura trebuie aplicata si pentru sectorul agricol. „Tinand cont de faptul ca exista premisele financiare pentru punerea in practica a acestei masuri de sprijin, avem speranta ca decidentii politici si administrativi ai tarii inteleg importanta si rolul agriculturii in economia nationala”.

In 25 septembrie, premierul Calin Popescu Tariceanu anunta ca agricultorii vor primi o subventie de 200 de lei pe hectar pentru infiintarea culturilor de toamna, in limita unei suprafete de 120 de hectare pe ferma.

Termenul de depunere a cererilor este 15 noiembrie.

Totodata, in sedinta de Guvern din 25 septembrie au fost aprobate si alte masuri pentru sprijinirea agricultorilor, respectiv acordarea de subventii pentru producatorii de legume si fructe si cei care practica agricultura ecologica, majorarea la 30 la suta a plafonului de sprijin pentru creditele agricole pentru productie si suplimentarea fondurilor alocate pentru subventionarea motorinei cu un leu pe litru.

Sumele pentru sectorul legume-fructe variaza intre 1.100 lei pe hectar si 3.700 lei pe hectar si sunt acordate pentru suprafete de maxim trei hectare, iar pentru sectorul agriculturii ecologice sprijinul este de 700 lei pe hectar pentru culturi de vita de vie si livezi, aflate in perioada de conversie, pentru o suprafata de maxim 20 de hectare pentru fiecare producator. Totodata, pentru terenul arabil, pasunile si fanetele aflate in perioada de conversie sprijinul este de 425 de lei pe hectar, pentru maxim 20 de hectare.

Sursa: Realitatea Romaneasca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.