Comisia adopta o propunere de reglementare a agentiilor de rating al creditelor

Comisarul pentru Piata Interna si Servicii, Charlie McCreevy, a declarat: „Vreau ca Europa sa aiba un rol de leader in acest domeniu. Propunerea noastra merge mai departe decat regulile care se aplica in alte jurisdictii. Aceste reguli foarte stricte sunt necesare pentru a reinstaura in Uniunea Europeana increderea pietei in activitatea de rating.”

Propunerea stabileste conditiile pentru acordarea rating-urilor de credit necesare pentru reinstaurarea increderii pietei si mai buna protectie a investitorilor. Ea introduce o procedura de inregistrare a agentiilor de rating pentru a permite supraveghetorilor europeni sa controleze activitatile agentiilor de rating ale caror rating-uri sunt utilizate de catre institutiile de credit, firmele de investitii, societatile de asigurare si reasigurare, organismele de plasament colectiv si fondurile de pensii din Comunitate.

Agentiile de rating vor trebui sa respecte norme stricte pentru a garanta ca rating-urile nu sunt afectate de conflicte de interes, agentiile de rating raman vigilente cu privire la calitatea metodologiei de rating si a rating-urilor si agentiile de rating actioneaza intr-o maniera transparenta. Propunerea include si un sistem eficace de supraveghere in temeiul caruia autoritatile europene de reglementare vor supraveghea agentiile de rating.

Noile norme includ urmatoarele aspecte:

– agentiile de rating nu pot furniza servicii de consiliere;
– nu li se va permite sa noteze instrumentele financiare daca nu dispun de informatii de calitate satisfacatoare pe care sa isi bazeze rating-urile;
– ele trebuie sa faca publice modelele, metodologiile si ipotezele-cheie pe care isi bazeaza rating-urile;
– vor fi obligate sa publice un raport anual de transparenta;
– vor fi obligate sa creeze un sistem de control intern al calitatii rating-urilor lor;
– trebuie sa aiba cel putin trei directori independenti in consiliul de administratie al caror salariu nu are voie sa depinda de performantele economice ale agentiei.Acestia vor fi numiti pentru un singur mandat care nu poate fi mai lung de cinci anisi vor putea fi concediati doar in caz de abateri profesionale.Cel putin unul dintre ei trebuie sa fie expert in securitizare si finantare structurata.

Unele dintre normele propuse se bazeaza pe standardele stabilite in codul Organizatiei Internationale a Comisiilor de Valori Mobiliare (IOSCO).Propunerea confera acestor reguli un caracter obligatoriu din punct de vedere juridic.In cazurile in care standardele IOSCO nu sunt suficiente pentru a reinstaura increderea pietei si a garanta protectia investitorilor, Comisia a propus norme mai stricte.

Comisia a inceput sa elaboreze o propunere legislativa in acest domeniu in vara anului 2007, cand au aparut primele semne de practici incorecte in activitatea de rating. Aceasta propunere este rezultatul unei evaluari complete si exhaustive a impactului, precum si a unor ample consultari. S-au primit informatii utile de la Comitetului autoritatilor europene de reglementare a pietelor valorilor mobiliare si de la grupul european de experti in pietele valorilor mobiliare, state membre, BCE, mari agentii de rating si alte parti interesate (asociatii profesionale din sectorul asigurarilor, sectorul valorilor mobiliare si sectorul bancar, furnizori de informatii etc.)

Context

In octombrie 2007 ministrii de finante din UE au cazut de acord asupra unor concluzii cu privire la criza („Foaia de parcurs Ecofin”) care contineau si propunerea de a evalua rolul agentiilor de rating al creditelor si de a remedia deficientele importante.

Consiliile UE din 20 iunie si 16 octombrie au cerut o propunere legislativa care sa imbunatateasca normele privind agentiile de rating si supravegherea lor la nivelul UE, considerand ca reinstaurarea increderii si a bunei functionari a sistemului financiar este o prioritate.

Propunerea este disponibila la adresa:
ec.europa.eu/internal_market

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *