Romania are nevoie de 3,8 miliarde de euro pentru investitii in reteaua de apa potabila

apa potabila, finantare, mediu

Potrivit datelor cuprinse in Programul Operational Sectorial de Mediu, daca Romania necesita lucrari la infrastructura de apa potabila de aproape 4 miliarde de euro, in cazul Bulgariei, spre exemplu, sunt necesare investitii de 3,1 miliarde euro, in Ungaria de 2,1 miliarde euro sau in Portugalia, de 1,1 miliarde euro. Estonia are nevoie de cele mai putine investitii, de 200 milioane de euro.

Mai mult de 50% din retelele de distributie a apei din Romania sunt mai vechi de 30 de ani, ceea ce genereaza pierderi de apa de pana la 30%. Cele peste 1.900 localitati alimentate cu apa potabila dispun de o retea de distributie de circa 48.000 de kilometri.

Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice spune ca nu detine date privind prejudiciile financiare din cauza pierderilor de apa, insa acestea nu sunt suportate de utilizatori.

Datele institutiei indica, de asemenea, ca Bucurestiul ocupa primul loc in functie de starea precara a sistemului de alimentare cu apa, urmat de Constanta, Dolj, Brasov si Iasi.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.