5.000 de locuri de casa gratis

subventie, locuinte tineri, Guvern, primarie

De aceasta subventie privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala beneficiaza:

tinerii care au varsta pana in 35 de ani la data depunerii la consiliul local a cererii de subventie, insotita de actele justificative necesare;
persoane sau familii ramase fara adapost in urma avarierii grave ori distrugerii locuintelor proprii, datorita unor calamitati naturale sau unor dezastre ori accidente de care nu se fac vinovati;
persoane si familii evacuate din locuinte situate in constructii expuse unui risc major, cum ar fi alunecarile de teren, seismele, inundatiile si persoane;
familii evacuate si chiriasii din locuinte care trebuie sa fie restituite catre fostii proprietari a imobilelor trecute in proprietatea statului.

Dupa ani buni de procese prin tara, pamantul pentru tineri s-a reintors la Primarie. Municipalitatea a castigat procesul cu un om de afaceri din Bacau pentru cele 170 ha de teren in Moara de Vant. Aici se intentioneaza construirea unui cartier de case pentru tineri. Familiile cu soti pana in 35 de ani ar urma sa primeasca gratis terenul, cu tot cu utilitati. Teoretic, pe acel teren ar incapea nu mai putin de 5.000 de case.

Municipalitatea Iasi a pus mana pe o comoara

Cand nimeni nu parea sa se mai astepte, instantele de judecata au recunoscut dreptul de proprietate al Consiliului Local pe o suprafata de peste 170 hectare. Terenul este situat in Moara de Vant si a fost promis de primarul Gheorghe Nichita pentru construirea de locuinte de catre tinerii de pana la 35 ani, potrivit Legii 15/2003 (republicata in 18 ianuarie 2008, Monitorul Oficial Nr. 44).

De altfel, existenta litigiului a fost eterna scuza a edilului pentru neaplicarea legii privind acordarea de teren tinerilor in vederea construirii unei locuinte, lege de mult aplicata in alte orase.

Acum, municipalitatea detine terenul, dar se lasa la mana specialistilor daca in Moara de Vint se va construi un cartier rezidential sau altceva. Peste 2.000 de tineri asteapta de ani buni sa primeasca un teren pentru a construi locuinte.

In alte localitati, tinerii stau de ani buni in case construite pe baza acestei legi.

Terenul din Moara de Vant este in litigiu inca din 2003. Timp de cinci ani, disputa dintre Primarie si SC Podgoria Copou SA, detinuta de Florea Ivanov, primarul PD-L al orasului Targu Ocna si patron, printre altele, al hotelului Decebal din Bacau, s-a aflat in discutia instantelor din Iasi si Cluj. De altfel, ultima decizie a fost data de magistratii de la Curtea de Apel din Cluj. „Pe data de 13 noiembrie s-a dat hotararea definitiva si irevocabila prin care s-a respins recursul celor de la Podgoria Copou si a admis recursul nostru. Terenul va deveni proprietatea Consiliului Local. Ne-am judecat cu Podgoria Copou si cu Agentia Domeniilor Statului”, a declarat vineri Nichita.

Teoretic, acum, Nichita ar avea la dispozitie teren suficient sa puna in aplicare o lege aparuta inca din 2003. Primarul sustine ca destinatia terenului va fi decisa de specialistii de la Search Corporation, cei care lucreaza la realizarea Planului Urbanistic General al municipiului.

Planul General va fi gata abia peste aproximativ un an, adica in noiembrie 2009. „Dupa ce vom avea toate documentele si vom fi proprietari, se vor face studii de solutii pentru a vedea ce poate fi facut acolo. Intentia noastra este sa extindem orasul, sa fie o zona rezidentiala. Atunci vom putea acorda terenuri pentru tineri. Am promis acest lucru si, daca voi putea, voi rezolva”, a explicat Nichita.

Se mai pot depune dosare

Municipalitatea chiar a realizat un plan urbanistic zonal pentru terenul din Moara de Vint. Astfel, nu ar fi foarte greu de demarat procedurile pentru acordarea de teren tinerilor. Documentatia este gata din 2005. De atunci insa nu s-a mai auzit nimic despre dezvoltarea zonei. Tot timpul municipalitatea a anuntat ca terenul este in litigiu si nu poate fi valorificat. Planul urbanistic a fost realizat pe o suprafata de 150 din cele 170 de hectare din Moara de Vant. Suprafata studiata a fost impartita in parcele de pana la 300 mp.

„Avem stabilite caile de acces, zonele rezidentiale. Am luat in calcul si spatii pentru biserici, spatii comerciale, gradinite sau retele pentru utilitati”, spunea in 2005 Iulian Vagner, pe atunci arhitectul sef al municipiului.

Practic, intreg cartierul destinat tinerilor ieseni era desenat. Ramanea doar sa fie si inceput de Primarie. Conform legii, tinerii cu varste intre 18 si 35 de ani pot beneficia de teren gratuit pentru construirea unei case. In termen de un an de la primirea terenului, tinerii erau obligati sa demareze constructia casei, avind si un termen pentru finalizare.

La Primarie exista deja cateva mii de dosare depuse de ieseni. Multi dintre ei probabil ca nici nu mai indeplinesc conditiile minimale, legate de varsta sau de proprietati. Dosare se pot depune in continuare la Centrul de Informatii pentru Cetateni, din spatele Primariei. Cei interesati gasesc detalii la adresa: www.clr.ro.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *