Ionut Nechita: „Banii europeni au facut Iasiul sa creasca”

Ieseanul de 32 de ani acorda consultanta la atragerea fondurilor europene celor mai importanti oameni de afaceri, desi in studentie a visat la o cariera in diplomatie.

Ionut Nechita este unul dintre primii ieseni care a profitat de faptul ca statul le acorda studentilor care isi deschid o societate comerciala gratuitate la infiintare. Initiativa legislativa a aparut in 2003, cand Ionut era masterand la Relatii Economice Internationale, la Cuza. „Mai lucrasem la o firma de materiale de termoizolatie, mai fusesem si voluntar, dar simteam nevoia sa fac ceva mai mult”, povesteste Ionut Nechita.

Atunci tanarul s-a hotarat sa-si puna pe picioare propria afacere si s-a orientat catre piata, atat de tentanta, a fondurilor europene. Cu cat intreprinzatorii privati au prins curaj si au inceput sa fie tot mai atrasi de banii structurali, cu atat business-ul ieseanului a inceput sa mearga mai bine.

„Acum avem birouri in patru orase mari Bucuresti, Cluj, Iasi si Chisinau si 25 de angajati”, mai spune managerul.

Atrage finantari pentru altii

Ionut spune ca intocmitul dosarelor de finantare este o treaba migaloasa si monotona chiar, dar rezultatele merita orice efort. „Cele mai mari satisfactii le am cand vad ce amploare au proiectele care obtin finantari. Sunt mandru cand privesc drumurile, pensiunile si fermele de animale care s-au facut si cu ajutorul meu”, spune Ionut Nechita.

Tanarul mai spune ca mediul de afaceri din Iasi se va dezvolta foarte bine pe viitor, daca intreprinzatorii, dar si autoritatile locale vor continua sa „vaneze” fondurile structurale. Compania detinuta de iesean a inregistrat, in ultimul an, o cifra de afaceri de aproximativ 800.000 de euro.

Profil de consultant

Nascut: 6 august 1976, Iasi

Studii

Doctor in Economie, Univeristatea „Al. I. Cuza”

Experienta

A lucrat mai intai ca voluntar, iar de 5 ani detine propria companie.

Familie

Casatorit, doi copii

Ce-i place

Ii plac foarte mult calatoriile, pe care le face insotit de familia sa. In timpul liber practica artele martiale, sport pe care il practica cu placere de mai bine de 18 ani. „Fac miscare pentru a ma mentine in forma, dar si pentru ca ma relaxeaza. E singura pasiune pentru care imi fac timp”, spune Ionut Nechita.

Ce nu-i place

Tanarul manager nu accepta in jurul sau oamenii neseriosi, care nu-si respecta intelegerile. „Printre companiile cu care am lucrat de-a lungul timpului am mai avut si parteneri care asteptau sa fie rugati sa-si achite facturile. Mediul de afaceri ar creste mai usor daca intreprinzatorii si-ar respecta termenele limita”, concluzioneaza managerul.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *