Tariceanu cere accelerarea „Programului de crestere economica”

tariceanu, credite, finantare

Seful Executivului a solicitat ministrilor cu responsabilitati in domeniu sa pregateasca actele normative necesare pentru implementarea masurilor aprobate, astfel incat acestea sa poata fi discutate incepand din sedinta Guvernului din aceasta saptamana. „Aceste masuri trebuie implementate cat mai repede, astfel incat sa poata intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2009”, a afirmat Primul-ministru.

La Palatul Victoria s-a desfasurat o intalnire de lucru pentru operationalizarea Programului de masuri privind preintampinarea efectelor crizei economice. La intrunire au participat Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, Mariana Campeanu, ministrul Muncii, Laszlo Borbely, ministrul Lucrarilor Publice, Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM-uri.

Planul de masuri al Executivului prevede alocarea a minimum 10 miliarde de euro in urmatorii patru ani pentru limitarea efectelor crizei economice. Planul Executivului este construit pe trei prioritati: oamenii, firmele romanesti si sistemul bancar. Programul ar urma sa fie transpus in proiecte de lege.

Programul de crestere economica si locuri de munca prevede scaderea CAS cu inca 10 puncte procentuale. Conform premierului, incepand cu 1 ianuarie 2009 va fi acordat un premiu fiscal de 5 % din valoarea impozitelor datorate de populatie si de firme in conditiile efectuarii platilor la timp. Tot incepand cu 1 ianuarie 2009, dividentele care vor fi reinvestite sau investite in noi firme vor fi scutite de impozitare.

O alta masura enuntata de primul ministru miercuri, dupa sedinta de guvern, este investirea a 220 de milioane de euro pentru constructia de locuinte sociale astfel incat romanii cu venituri mici sa aiba sansa de a avea o locuinta.

„Pentru fiecare loc de munca nou creat intreprinderile vor primi o mie de euro in cazul in care vor angaja persoane care si-au pierdut slujba de mai mult de trei luni. (…) Guvernul meu va suplimenta cu 500 de milioane de euro cheltuielile de investitii in agricultura prin Programul Fermierul. Viitorul agriculturii romanesti va sta, indisolubil, in capacitatea fermierilor de a produce pentru piata, atentie piata romaneasca sau piata straina”, a declarat primul ministru miercuri.

Premierul a mai spus ca Guvernul intentioneaza sa suplimenteze cu o suta de milioane de euro anual, incepand cu 1 ianuarie 2009, plafoanele de garantare a dobanzilor la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri si Fondul de Garantare a Creditului Rural.

„Vom aloca 3 miliarde de euro sub forma de ajutor de stat destinat investitiilor creatoare de noi locuri de munca”, a mai sustinut premierul la briefingul de presa.

Sursa: AmosNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *