Aeroportul Cluj, la mana unui mic SRL

Consultant-surpriza pentru atragerea de fonduri structurale in vederea construirii unei noi piste la aeroportul clujean. SC Areal Consultancy SRL este firma care a castigat licitatia pentru atragerea de fonduri europene in vederea imbunatatirii conditiilor de decolare si aterizare la aeroportul din Cluj.

Miza acestui contract este majora: castigatorul trebuie sa intocmeasca documentatia necesara obtinerii de pentru construirea unei piste de 3.500 de metri la aeroportul clujean, in valoare de aproximativ 90 de milioane de euro. Pista in cauza va permite aterizarea la Cluj a avioanelor de mari dimensiuni.

Firma cu capital minim

SC Areal Consultancy are sediul social in comuna Branesti, judetul Ilfov, si functioneaza in baza capitalului minim prevazut de lege – 200 de lei. Unicul asociat al firmei se numeste Ilie Marin. Areal Consultancy si-a adjudecat licitatia, la sfarsitul lunii iulie, in detrimentul unor giganti mondiali in domeniul consultantei, cum sunt KPMG sau PriceWaterHouseCoopers, dar si a unui consortiu romano-german, format din companiile Romair Consulting si Obermayer Planen+Beraten GmbH.

Firma ilfoveana a cerut 276.100 de euro, suma mai mare decat cea propusa de KPMG, de consortiul romano-german sau de al cincilea licitator, SC Consilier Construct. Propunerea Areal Consultancy a avut totusi castig de cauza multumita ofertei tehnice, care a contat in proportie de 80% in desemnarea castigatorului.

Expertii raman anonimi

Punctele forte ale ofertei tehnice au fost expertii folositi de fiecare firma care a participat. Prin caietul de sarcini al licitatiei, aeroportul a solicitat ca acestia sa aiba o experienta manageriala solida in domeniul economic-financiar, precum si sa fi lucrat la o serie de alte proiecte de anvergura similara. Practic, potrivit mai multor surse de pe piata, cerintele din caietul de sarcini impuneau aducerea de experti din strainatate.

Surprinzator, exact la acest capitol firma din Branesti-Ilfov a „luat fata” concurentilor consacrati pe plan european si a obtinut un punctaj tehnic de 97,6%. „Expertii propusi de catre SC Areal Consultancy SRL respecta cerintele caietului de sarcini in ceea ce priveste capacitatea profesionala si experienta relevanta”, a comentat directorul aeroportului clujean, David Ciceo.

„Expertii nostri au o pregatire academica si profesionala de elita si au acumulat experienta relevant semnificativa in cadrul unor companii si institutii reputate”, au declarat si reprezentantii SC Areal Consultancy.

Acestia au mai precizat ca expertii in cauza au lucrat pentru o serie impresionanta de companii si institutii de prestigiu. in ciuda insistentelor, reprezentantii firmei au refuzat sa nominalizeze cine sunt acesti experti. Areal Consultancy are la dispozitie patru luni pentru a finaliza documentatia necesara accesarii fondurilor europene.

Punctaj diferit

Areal Consultancy a castigat licitatia cu un punctaj tehnic de 97,6 % si unul financiar de 20 de puncte.

Alt document oficial emis de Aeroportul Cluj mentioneaza, insa, alt punctaj pentru castigator, de 100 de puncte, fara a preciza daca este vorba despre cel tehnic, cel financiar sau cel general. Reprezentantii aeroportului nu au putut clarifica aceasta inadvertenta.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *