Castelele din Romania trebuie repuse in circuitul turistic

renovare, castele, bani, primarii

La Targu Mures pentru prima oara au stat la aceeasi masa proprietarii castelelor restituite si reprezentantii administratiilor locale respectiv ai guvernului, pentru a discuta despre posibilitatile de restaurare a castelelor din Romania.

La conferinta „Castelele medievale si moderne din Romania – Memorie, identitate si proiecte de viitor”, organizata de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor in colaborare cu Consiliul Judetean Mures au participat dl. Laszlo Borbely – ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, dna. Lokodi Edit Emoke – presedinte a Consiliului Judetean Mures, dl. Bela Haller – presedinte al Fundatiei Castellum, primari, proprietari de castele, specialisti din domeniul arhitecturii si conservarii patrimoniului, jurnalisti.

In cadrul Programului Operational Regional 230 milioane de euro pot fi accesate pentru dezvoltarea infrastructurii de turism, iar pentru Regiunea 7 Centru s-au alocat 84 milioane de lei. Acesti bani pot fi folositi pentru renovarea castelelor, care au valoarea de monument istoric, insa din cele 21 de proiecte depuse, doar unul singur vizeaza restaurarea unui castel.

Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely a afirmat la conferinta organizata marti ca, atit proprietarii castelelor, cat si administratiile publice trebuie sa fie interesate in renovarea acestor castele, deoarece majoritatea acestor cladiri sunt considerate monumente istorice care trebuie valorificate, repuse in circuitul turistic mondial.

„Avem castele de o valoare inestimabila, dar care se deterioreaza pe zi ce trece. Ministerul Dezvoltarii sprijina prin Programul Operational Regional restaurarea castelelor, dar pentru a accesa banii europeni, trebuie depuse proiecte, trebuie sa existe un parteneriat intre proprietarii de castele si administratiile locale” a adaugat ministrul.

Laszlo Borbely considera ca legislatia actuala ar trebui modificata, pentru a sustine financiar mentinerea in circuitul turistic al acestor castele. „Asa cum se intampla in alte tari, guvernul roman trebuie sa fie si el partener si sa asigure o parte din bani pentru mentinerea in functiune a castelelor din bugetul central iar autoritatile locale sa cotribuie si ele. in judetul Mures se afla 26 de castele medievale si moderne, cel mai mare numar din tara ” a mai spus ministrul.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.