De luni, BNR lasa bancilor lei in plus pentru credite

Sistemul bancar romanesc intampina in acest moment dificultati majore in reluarea procesului de creditare, iar prelungirea acestei situatii poate conduce la efecte negative in economia reala. Simptomele crizei de resurse se regasesc in sistarea de facto a imprumuturilor in euro, in dobanzile mari pentru depozitele in lei si in cele prohibite la creditele in moneda nationala. In acest context, Banca Nationala va lasa mai multi lei la dispozitia bancilor.

Reducerea rezervelor minime obligatorii reprezinta un bun prilej de a vedea reactia pietei si de a analiza in perspectiva oportunitatea altor masuri de acest gen, fara a destabiliza obiectivul privind rata inflatiei si fara a pune in pericol stabilitatea financiara a tarii, a declarat, la o intalnire cu oamenii de afaceri italieni, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Florin Georgescu.

El a subliniat ca obiectivul este de reducere a deficitului de cont curent, care a atins 14 la suta anul trecut, nivel ridicat in raport cu resursele interne de finantare.

Potrivit acestuia, la ultima sedinta din 30 octombrie, Consiliul de Administratie al BNR a decis sa reduca rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei ale bancilor de la 20 la 18% incepand cu 24 noiembrie 2008 si pana pe 23 decembrie 2008. „Deci, de luni, bancile vor avea lichiditati suplimentare la dispozitie, ca efect al acestei masuri ce a vizat imbunatatirea gestiunii lichiditatii pe piata monetara interbancara, asigurand totodata premisele pentru o finantare sustenabila a economiei reale”, a precizat reprezentantul BNR, citat de Agerpres.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.