Reabilitarea termica a cladirilor de locuit multietajate

subventie, reabilitare termica a locuintelor, Guvern, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor

Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri, 19 noiembrie 2008, Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea OUG nr.174/2002 privind instituirea masurilor speciale pentru reabilitarea termica a unor cladiri de locuit multietajate.

Modificarile legislative vor conduce la economii semnificative de fonduri si timp prin realizarea unui singur audit si proiect tehnic pentru toate blocurile executate dupa acelasi tip de proiect. La nivelul intregului program, avand in vedere faptul ca in Romania blocurile au fost construite dupa un numar limitat de proiecte, se obtin economii importante.

„Din experienta derularii programului, ministerul a realizat posibilitatea de a obtine economii de fonduri si timp pentru etapele de audit si proiectare ale programului. in vederea pregatirii pentru includerea in program a noi blocuri, in aceasta iarna autoritatile locale trebuie sa inventarieze toate blocurile construite in perioada 1950 -1990 si sa elaboreze audit si proiect tehnic pentru toate tipurile de blocuri. Asociatia de proprietari trebuie sa verifice daca pentru tipul de bloc in care locuieste, autoritatea locala a elaborat auditul si proiectul tehnic, iar daca acestea au fost elaborate, sa obtina de la autoritatea locala valoarea lucrarilor de executie inclusa in proiectul tehnic, in vederea constituirii fondului de reparatii. MDLPL va informa atat autoritatile locale cat si asociatiile de proprietari despre modificarile introduse. in acest sens, se vor organiza intalniri cu asociatiile de proprietari si autoritatile locale din cele 8 regiuni” a declarat ministrul László Borbély.

Auditul si proiectarea pe tipuri de blocuri se vor elabora din fonduri ale autoritatilor publice locale, iar ministerul va prelua din contributia acestora, la executia lucrarilor de reabilitare, trei procente pentru fiecare bloc de locuinte reabilitat. Astfel se face o redistribuire a sarcinilor in cadrul programului intre autoritatea locala si minister, dar procentual, contributia financiara ramane aceeasi atat pentru autoritatea locala cat si pentru minister.

Autoritatile locale vor avea un grad mai mare de implicare in proiect prin: inventarierea blocurilor de locuinte si realizarea de previziuni bugetare la nivel local, pe baza carora se va fundamenta necesarul de fonduri de la bugetul de stat, pe mai multi ani. Autoritatile locale vor putea transmite Ministerului Dezvoltarii informatii reale in vederea realizarii unei estimari corecte a necesarului de fonduri de la bugetul de stat pe o perioada mai mare de timp.

De asemenea, se va elimina utilizarea de fonduri fara finalitate, folosite pentru elaborarea auditului energetic si a proiectului tehnic fara a fi urmate de realizarea etapei de executie a lucrarilorde reabilitare termica. in baza proiectul tip elaborat, asociatia de proprietari se va inscrie in program direct in etapa de executie a lucrarilor de reabilitare termica, cunoscand inca de la inceput valoarea acestor lucrari.

Asociatiile de proprietari vor putea folosi aditul si proiectul tehnic tipizat, in cazul in care doresc sa realizeze reabilitarea termica a blocurilor din fonduri proprii, in afara programului.

Masurile de interventie la nivelul blocului vor fi extinse la: inchiderea balcoanelor/logiilor cu tamplarie performanta energetic, interventii la parapetii balcoanelor si la alte elemente de constructie ale cladirii, inlocuirea conductelor de distributie pe orizontala si verticala, a armaturilor cu pierderi, repararea/ inlocuirea cosurilor/canalelor de fum, precum si repararea/inlocuirea cazanelor/ arzatoarelor ce constituie parti comune ale blocului de locuinte-condominiu.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.