In Romania, subventiile vor creste abia din 2010

subventie, agricultura, Guvern, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii

Plata la hectar din bugetul national va putea fi marita din 2010 cu 20 de procente fata de nivelul actual, pentru reducerea diferentei dintre subventiile acordate agricultorilor din statele vechi si cele nou-aderate.

Ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, afirma ca Romania a obtinut acordul de crestere a subventiilor la hectar acordate din bugetul national (top-up) incepand cu 2010 si pana cand vom ajunge la nivelul de 100%.

„Vom putea creste plata la hectar din bugetul national, nu cu 30% cat e acum, ci cu un nivel de 50%. Acest lucru inseamna ca vom ajunge la nivelul de 100% cu subventiile mai repede decat era prevazut initial si ca o sa trecem de la aproximativ 120 de euro, plata la hectar in 2009, la aproximativ 160-170 euro la hectar si ne putem apropia de media din UE, de 200 euro la hectar”, a precizat Ciolos.

Oficialul a adaugat ca nu a fost acceptata aceasta majorare din 2009 pentru ca Romania mai are dreptul la ajutoarele de stat pe care le-a platit si inainte de aderare si le va plati si in 2009. „A fost acceptata solicitarea noastra numai din 2010, cand nu vom mai acorda ajutoarele de stat”, a precizat ministrul agriculturii.

Zonele de munte vor fi ajutate

Al doilea lucru obtinut de Romania la Consiliul de Ministri de la Bruxelles reprezinta o suma in plus de 100 de milioane de euro pentru perioada 2010-2016 pentru sustinerea anumitor tipuri de productii in zone defavorizate.

Statele membre au dreptul sa faca o prelevare de 10% din alocarea financiara nationala pentru platile directe la hectar, iar fondul respectiv sa il utilizeze pentru anumite tipuri de productii din zone defavorizate sau unde risca sa existe probleme. De exemplu, ar putea fi vorba de cresterea animalelor in zona de munte sau anumite culturi pentru care s-au eliminat subventiile.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top