Europa renunta la cotele de lapte

subventie, agricultura, Guvern, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii, Uniunea Europeana, Politica Agricola Comuna

Dupa o noapte de negocieri, membrii Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru minireforma Politicii Agricole Comune. Ministrii europeni ai Agriculturii au decis o crestere progresiva a cotelor de lapte si o scadere a platilor directe la hectar pentru fermieri.

La acest compromis – cea mai importanta schimbare a Politicii Agricole Comune din ultimii ani – s-a ajuns dupa mai bine de 14 ore de discutii si dezbateri intre ministrii agriculturii din UE.

Noile modificari ale PAC, care vor fi aplicate de la inceputul anului viitor, se adauga primelor masuri de reforma a acestei politici, initiate in anul 2003.

„Am ajuns la un acord”, a declarat ministrul francez al agriculturii, Michel Barnier, a carui tara asigura in prezent presedintia Uniunii Europene.

„Nu a fost deloc usor, dar vom fi bine pregatiti pentru viitor cu aceasta minireforma a PAC, asteptand marea reforma dupa 2013, cand se va decide viitorul buget al Uniunii”, a marturisit, la randul sau, comisarul european pentru agricultura, Mariann Fischer Boel. El a subliniat ca „problema industriei laptelui din UE a fost extrem de greu de solutionat”.

Compensatii pentru fermieri

Concret, cei 27 ministri ai agriculturii au hotarat ca in urmatorii cinci ani cotele la productia de lapte sa fie ridicate cu 1%, pana la disparitia lor in 2015, in conditiile in care dupa 1984 productia de lapte din statele membre a fost limitata prin introducerea acestui sistem.

In plus, vor fi acordate compensatii pentru fermierii din zonele montane, precum cei din Germania, Franta si Austria, a caror activitate va fi afectata de cresterea cotelor de lapte.

Cei 27 au decis ca in 2010 si 2011 sa analizeze din nou situatia de pe piata laptelui in UE, pentru a adopta, in caz ca este nevoie, „masuri adecvate de ajustare”. Potrivit unui diplomat european, singura tara care a refuzat sa isi dea acordul pentru planul de schimbare a PAC a fost Letonia.

Acest stat a solicitat o reechilibrare suplimentara a ajutoarelor agricole de la bugetul UE in favoarea noilor tari membre, categorie din care face parte si Letonia. Reforma PAC a fost una din prioritatile Frantei la preluarea presedintiei UE.

Proiecte pentru dezvoltarea rurala

Minireforma PAC prevede si o scadere a subventiilor pentru productia agricola – „ajutoarele directe”, iar fondurile astfel economisite vor fi orientate catre proiectele de protectie a mediului in zonele rurale si catre proiectele de dezvoltare rurala, care trebuie sa fie co-finantate de la bugetele nationale.

Marile exploatatii agricole vor fi, de asemenea, mai putin „taxate” decat in propunerea initiala a Comisiei Europene, ca urmare a opozitiei unor tari ca Germania si Marea Britanie, in care se afla numerosi producatori agricoli din aceasta categorie.

Transferul unei parti a subventiilor agricole catre proiectele de protectie a mediului ar putea ridica totusi o problema pentru statele membre, care au obligatia de a co-finanta aceste noi proiecte.

In mod normal, nivelul co-finantarii ar trebui sa reprezinte 50% din valoarea unui astfel de proiect, dar in varianta de compromis s-a decis ca acesta sa fie de 25%.

Exceptii

Italia a reusit sa negocieze un regim preferential care ii va permite sa creasca din 2009 cu 5% cotele de lapte. La solicitarea Germaniei, UE va face un raport asupra impactului acestei reforme in 2010 si 2012.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top