Prima transa din imprumutul de 1 miliard de euro de la BEI

Romania va primi pana la sfarsitul acestui an prima transa, de 250 de milioane de euro, din suma de 1 miliard de euro pe care Banca Europeana de Investitii o acorda Romaniei pentru cofinantarea investitiilor din cadrul Programelor Operationale, a anuntat premierul Tariceanu.

Guvernul a aprobat printr-o Ordonanta de Urgenta, contractul de credit intre Romania si Banca Europeana de Investitii (BEI), in valoare de 1 miliard de euro.

Fondurile sunt destinate cofinantarii contributiei de la bugetul de stat a programelor de investitii in cadrul Programelor Operationale din sectoarele transport, mediu si competitivitate economica.

Proiectele eligibile cuprinse in programele de investitii urmeaza sa fie agreate cu Banca Europeana de Investitii pe parcursul implementarii contractului, informeaza un comunicat remis de Executiv.

Imprumutul de 1 miliard de euro aprobat pentru Romania este cel mai mare proiect cofinantat de BEI cu un stat membru al UE.

Ministerul Economiei si Finantelor si Banca Europeana de Investitii au semnat un acord pentru un imprumut de 1 miliard euro, destinat cofinantarii programelor de investitii eligibile pentru asistenta nerambursabila din partea Uniunii Europene.

Cu ocazia semnarii acordului, vicepresedintele BEI Matthias Kollatz-Ahnen a declarat ca Banca Europeana de Investitii cauta modalitati de majorare cu o treime a sumei anuale de 1 miliard de euro alocata finantarilor pentru Romania, masura luata de institutie pentru statele partenere, in contextul crizei financiare.

In cadrul negocierilor pentru acest imprumut, a aparut in vara si propunerea acordarii unei prefinantari de 250 milioane euro, care reprezinta prima transa din imprumutul BEI si pe care statul roman este obligat sa o foloseasca pentru finantarea proiectelor din domeniile stabilite sau pentru alte proiecte europene prioritare.

Pentru aceasta prima transa, MEF a elaborat un proiect de Ordonanta de Urgenta, aprobat in sedinta de Guvern, tocmai ca prima transa sa poata fi trasa cat mai repede.

Tragerea banilor se va face in transe de minimum 25 milioane euro si maximum 250 milioane euro, iar conditia pentru acordarea urmatoarei transe este ca banii acordati antrerior sa fie deja alocati proiectelor finantate in proportie de cel putin 80%. Rambursarea banilor se face dupa scheme stabilite de statul roman, care poate opta pentru o rata fixa, in cazul careia costurile sunt putin mai ridicate, dar sigure, sau pentru o rata variabila, calculata in functie de dobanda din piata plus o marja.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top