NBG si-a sporit castigul din Romania de peste doua ori in primele noua luni

credite, National Bank of Greece, banci, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare

Profitul dupa impozitare obtinut de NBG pe piata romaneasca a fost in primele noua luni de 22 milioane euro, mei mult decat dublu fata de nivelul din primele luni ale anului trecut, cand banca raportase un castig de 10 milioane euro. Profitul din activitatea de baza a avansat cu 82%, la 14 milioane euro.

Potrivit raportului publicat de NBG, veniturile nete din dobanzi ale afacerilor NBG pe piata romaneasca au crescut in primele noua luni ale acestui cu 37% an fata de acelasi interval din 2007, pana la 57 milioane euro.

Veniturile din comisioane au avansat cu 3%, la circa 9 milioane euro.

Astfel, veniturile din activitatea de baza au avansat in perioada analizata cu 31% fata de acelasi interval din 2007, la 66 milioane euro, in timp ce cheltuielile operationale au crescut cu 22%, pana la 52 milioane euro.

Portofoliul de credite al NBG pe piata romaneasca a crescut cu 70% in intervalul septembrie 2007-septembrie 2008, pana la 2,167 miliarde euro.

Creditele pentru companii au avansat cel mai rapid in intervalul mentionat, cu 71%, pana la 1,132 miliarde euro la sfarsitul lunii septembrie.

In acelasi timp, imprumuturile de retail au crescut cu 69% in perioada septembrie 2007-septembrie 2008, la 1,035 miliarde euro, arata raportul NBG.

Banca Romaneasca si-a sporit cota de piata dupa volumul creditelor cu 0,9 puncte procentuale in intervalul septembrie 2007-septembrie 2008, pana la 4,3%, cea mai buna pozitie fiind ocupata pe segmentul imprumuturilor ipotecare, unde controleaza 8% din piata, ceea ce marcheaza un avans de 2,3 puncte procentuale fata de septembrie 2007.

Pe segmentul creditelor catre companii, banca si-a sporit cota de piata cu 1,1 puncte procentuale intre septembrie 2007 si septembrie 2008, pana la 4,5%, in timp ce pe piata de retail, banca a castigat 0,7 puncte procentuale in aceeasi perioada, pana la 4,0%, potrivit raportului bancii.

Depozitele atrase de la clienti au crescut cu 27%, soldul acestora ajungand la 731 milioane euro in septembrie 2008.

NBG a precizat, in raportul trimestrial, ca imprumuturile de consum in moneda straina de pe piata romaneasca reprezinta doar 28% din portofoliul de credite de retail, sub media pietei romanesti, de 38%. De asemenea, creditele neperformante sunt acoperite in proportie de 120%, iar rata creditelor neperformante este la un nivel scazut raportat la sectorul bancar romanesc.

Banca Romaneasca este detinuta in proportie de 88,7% de catre National Bank of Greece (NBG), cel mai mare grup bancar elen, iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) are o participatie de 10,17%.

National Bank of Greece mai controleaza in Romania, in afara de Banca Romaneasca, si companiile ETEBA Romania, Societatea de Asigurare-Reasigurare Eleno-Romana Garanta si Eurial Leasing.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *