Cererea de credite a companiilor, pe tobogan

standarde de creditare, IMM, banci, companii

„Cererea de credite noi, exclusiv variatiile sezoniere, s-a temperat, mentinandu-se aproximativ neschimbata fata de trimestrul anterior, dar sub asteptarile din trimestrul al doilea din 2008. In structura, evolutia cererii nete de credite a fost asemanatoare cu dinamica la nivel agregat, cu o exceptie in cazul creditelor pe termen scurt acordate IMM-urilor, a caror cerere a inregistrat o usoara scadere”, arata un sondaj efectuat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei.

Companiile au cerut mai putine imprumuturi in al treilea trimestru al anului pe fondul scumpirii acestora si a inaspririi standardelor de creditare, in ton cu asteptarile bancilor si cu evolutia din zona euro. Riscul asociat colateralului sau garantiei solicitate a influentat puternic atat standardele de creditare, cat si termenii contractelor de imprumut.

Principalii factori care au contribuit la inasprirea standardelor de creditare, mai ales in cazul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), au fost, in opinia bancilor, asteptarile privind situatia economica generala, riscul asociat garantiei/colateralului solicitat, riscul asociat industriei in care activeaza compania si deciziile de politica monetara ale BNR. In general, bancile nu au perceput concurenta din sectorul bancar sau pe cea din exterior ca pe un factor care sa determine modificari in standardele de creditare, mai arata sondajul BNR.

Bancile au acordat mai greu imprumuturi in al treilea trimestru din 2008, pe fondul revizuirii termenilor din contratele de creditare, mai ales a cerintelor privind garantiile solicitate, a scumpirii creditelor intr-o masura mai mare decat in trimestrele anterioare si a scaderii plafonului maxim pentru valoarea creditului.

Totodata, asteptarile bancilor pentru trimestrul IV din 2008 arata ca cererea de credite pe termen lung ar putea scadea, din cauza majorarii dobanzilor, in timp ce imprumuturile pe termen scurt solicitate de companii vor stagna in ultimele trei luni ale acestui an, mai arata sondajul BNR.

Cererea de imprumuturi din partea companiilor va scadea in ultima parte a acestui an, in principal din cauza inaspririi puternice a standardelor de creditare, mai ales in cazul companiilor mari, atat pentru creditele pe termen lung, cat si pentru cele pe termen scurt.

„La nivelul zonei euro, cererea neta de credite este in continuare negativa, in principal datorita reducerii numarului de fuziuni, achizitii si restructurari a companiilor, precum si diminuarii investitiilor in active fixe”, conform sondajului bancii centrale.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *