Doar fermierii cu diploma iau bani sa se mute la tara

subventie, fermieri, Masura 121- Instalarea tinerilor fermieri

Valoarea ajutorului financiar difera in functie de planul de afaceri si suprafata de teren, dar nu poate depasi suma de 25.000 de euro, bani acordati in doua transe.

Plan de afaceri dupa norme europene

Viitorul fermier trebuie sa aiba la data depunerii dosarului maximum 40 de ani neimpliniti, sa se instaleze pentru prima data in exploatatia agricola ca sef al acesteia si sa detina sau sa dobandeasca ulterior competente si calificari agricole.

Primul pas pe care trebuie sa il faca viitorul fermier este sa-si achizitioneze terenul. Ferma poate fi cumparata, concesionata sau luata in arenda. Nu conteaza cat de mare este ferma, important este ca aceasta sa fie eligibila, iar in acest sens puteti primi consultanta de la biroul judetean al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

Al doilea pas este intocmirea unui plan de afaceri pentru care puteti primi de asemenea consultanta gratuita din partea reprezentantilor Ministerului Agriculturii.

Planul de afaceri trebuie sa includa detalii privind investitiile care se realizeaza demonstrand ca cel putin 30% din sprijinul acordat va fi investit pentru realizarea conformitatii cu standardele comunitare, modernizarea si dezvoltarea exploatatiei.

Banii se dau in doua transe

Sprijinul de instalare va fi acordat in doua transe de plata: prima transa se va acorda la data aprobarii de catre APDRP a solicitarii pentru acordarea sprijinului si este de 60% din valoarea aprobata. A doua transa, de 40%, se acorda dupa indeplinirea planului de afaceri. Verificarea conditiilor pentru acordarea celei de a doua transe nu va depasi 36 de luni de la data aprobarii.

Ce trebuie sa aveti la dosar

Dosarul pentru obtinerea finantarii trebuie sa contina cererea tip, acte de proprietate (pe terenuri si/sau cladiri), planul de afaceri si o serie intreaga de documente tip pe care le puteti obtine de la Oficiul Judetean pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit de care apartineti sau de pe site-ul ministerului, la sectiunea „Masura 121- Instalarea tinerilor fermieri”.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *