Bruxelles-ul vrea ca bancile ce au primit ajutor de la stat sa plateasca dobanzi in functie de risc

Comisia Europeana, Neelie Kroes, banci

Dobanzile de rambursare a ajutoarelor de stat acordate bancilor afectate de criza ar trebui sa reflecte gradul de risc al fiecarei institutii beneficiare, considera Bruxelles-ul.

Astfel, pentru creditul luat de la stat, dobanda de rambursat trebuie sa includa si o marja de risc care se adauga dobanzii de politica monetara a fiecarei banci centrale, se arata in ghidul privind modul cum statele membre pot sa ajute bancile sa se recapitalizeze, ca sa imprumute alte ramuri economice afectate de criza financiara, fara a incalca regulile privind piata concurentiala, publicat de CE.

Capitalul public trebuie sa fie folosit pentru a imprumuta economia reala, iar nu pentru finantarea unui comportament comercial agresiv care sa dauneze altor banci care s-au descurcat fara ajutor de stat, arata Comisia.

De asemenea, in ghid se arata ca acordarea de stimulente de catre stat trebuie mentinuta doar pentru perioada de manifestare a crizei financiare, pentru a mentine o competitie corecta intre statele membre si intre bancile acestora, dar si pentru revenirea la o piata care functioneaza normal cat mai repede posibil.

Comisia Europeana va monitoriza masurile de recapitalizare oferite de statele membre bancilor cu risc de insolventa, iar fiecare stat membru va trebui sa raporteze modul de utilizare a banilor dupa sase luni de la aplicarea unei masuri de ajutor de stat sau a unei scheme de recalipitalizare. Raportul va trebui sa faca referire si la o strategie de iesire a statului din structura bancilor fara probleme si la un plan de restructurare pentru bancile cu risc.

Bruxelles-ul a aprobat luni planul francez pentru recapitalizarea bancilor, ce a starnit controverse intre guvernul de la Paris si Comisia Europeana, in contextul crizei financiare. Comisarul european Neelie Kroes a anuntat, de asemenea, ca va aproba, probabil tot luni, si un plan al guvernului austriac, similar celui francez, si asteapta ca banca centrala a Germaniei sa ajusteze termenii planului de ajutorare a Commerzbank.

Mai multe state europene, intre care Austria si Grecia, au aprobat pachete de ajutorarea bancilor care includ injectii directe de capital si garantii. Pachetul din Austria are o valoare de 100 miliarde euro, iar Grecia a prevazut 28 miliarde euro pentru acelasi scop.

Insa conditiile de acordare a acestor ajutoare difera de la tara la tara. Astfel, grupul olandez ING plateste, in cadrul unui acord pentru un credit de 10 miliarde euro, ce a obtinut aprobarea Comisiei Europene, o dobanda anuala de 8,5%, insa trebuie sa returneze capitalul la 150% din valoarea nominala si sa includa statul la viitoarele plati de dividende, in timp ce banca austriaca Erste, care aprimit o injectie de capital de 2,7 miliarde euro de la statul austriac, plateste o dobanda de 8% pe an si ar urma sa ramburseze banii la valoarea nominala dupa cinci ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top