Primii bani de la UE pentru IMM-uri vor veni abia in 2009

finantare europeana, IMM, Uniunea Europeana

„Pana acum au fost aprobate 24 de proiecte in cadrul Programului Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” (POS CCE) 2007-2013, in valoare de 774 milioane lei (aproape 2000 milioane euro), iar primii bani de la Uniunea Europeana vor intra efectiv in posesia IMM-urilor in prima parte a anului viitor”, a declarat reprezentantul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor.

Somodi a adaugat ca pe Axa Prioritara 3 – Tehnologia informatiei si comunicatiilor (TIC) pentru sectoarele privat si public – nu a fost aprobat nici un proiect din cele aproape 550 de aplicatii depuse de agentii economici si ca in prima parte a anului 2009 vor fi lansate ultimele apeluri de proiect ce vizeaza realizarea retelelor de internet de mare viteza (broadband) de catre autoritatile publice si IMM-uri.

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat ca pana acum a fost cofinantat de partea romana un singur proiect in valoare de 100 milioane euro, pentru constituirea Comitetului de Investitii al Fondului de participare JEREMIE, aprobata prin ordinul MEF nr.3080 din 17 octombrie 2008.

Programului Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” (POS CCE) 2007-2013 este structurat pe cinci axe, iar bugetul POS CCE este de 3,011 miliarde euro, dintre care 85% (circa 2,6 miliarde euro) reprezinta finantare europeana, restul fiind cofinantare de la stat sau privata. Peste 90% din program se adreseaza IMM-urilor in general.

Pentru Axa 1 „Un sistem inovativ si eco-eficient de productie” a fost prevazut un buget de 1,079 miliarde euro, pentru Axa 2 „Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare pentru competitivitate” – 646,25 milioane euro, pentru Axa 3 „Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor pentru sectoarele public si privat” – 469,43 milioane euro, Axa 4 „Cresterea eficientei energetice si a securitatii furnizarii in contextul combaterii schimbarilor climatice” are un buget de 725,54 milioane euro, iar Axa 5 „Asistenta tehnica (destinata sprijinirii institutiilor implicate in managementul programului)”, un buget de 90,04 milioane euro.

Obiectivul general al programului este cresterea productivitatii companiilor romanesti, cu scopul de a reduce decalajele dintre acestea si cele din Uniunea Europeana. Masurile luate in acest sens ar urma sa genereze pana in 2015 o crestere medie anuala a productivitatii de circa 5,5% si ar permite Romaniei sa atinga un nivel de aproximativ 55% din media UE.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.