Indemnizatia de mama: 600 de lei sau 85% din venitul net anual

subventie, indemnizatie, cresterea copilului

Potrivit metodologiei, incepand cu luna ianuarie 2009, indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda in cuantum de 600 de lei sau optional, in cuantum de 85% din media veniturilor profesionale realizate in ultimele 12 luni din ultimul an anterior nasterii copilului.

Legea include si mamicile studente, cu conditia sa fie la cursuri de zi ale invatamantului universitar si sa fi promovat examenul de licenta.

Adeverinta cu veniturile luna de luna

Metodologia mai prevede ca, pana la inregistrarea documentelor si calcularea indemnizatiei pentru cresterea copilului potrivit noii legi, mamele vor primi in continuare 600 de lei, urmand ca diferenta de cuantum sa fie acordata incepand cu drepturile aferente lunii ianuarie 2009.

Potrivit informatiilor oferite de reprezentantii Ministerului Muncii, mamele aflate in plata la 1 ianuarie 2009 trebuie sa depuna la agentiile judetene pentru prestatii sociale o cerere pentru recalcularea indemnizatiei, dar si adeverinta de salariu de la angajator, in care sa se scrie defalcat care au fost veniturile realizate in ultimele 12 luni dinaintea nasterea copilului.

„Mamicile care deja se afla in concediu de maternitate vor primi cei 85% din veniturile pentru perioada care a mai ramas din concediu de maternitate”, sustine Teodora Bertzi, secretar de stat in Ministerul Muncii.

Pentru acordarea indemnizatiei de maternitate, femeile care nasc dupa 1 ianurie 2009 trebuie sa completeze un formular tipizat, alcatuit din cerere tip si declaratie pe proprie raspundere ca nu mai beneficiaza de alta indemnizatie. Pe langa aceste acte, mamicile vor depune la dosar si o adeverinta cu veniturile nete realizate in fiecare din ultimele 12 luni dinaintea nasterii copilului.

Dosarele se depun la primarie.

In cazul in care, in ultimul an dinaintea nasterii, mamica a avut doua joburi, atunci la calcularea indemnizatiei se va tine cont si de venitul realizat aici. in conditiile noii legi, si tatii care castiga mai multi bani pot face cerere sa stea acasa cu copiii. Procedura este aceeasi. Primele indemnizatii recalculate vor fi primite, cel mai devreme, in luna februarie 2009.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *