80 de milioane de euro pentru aeroportul de la Brasov

primarie, Brasov, aeroport

Imprumutul va fi acordat de un consortiu format din trei banci din Elvetia, Austria si Portugalia, care vor deschide linia de finantare in favoarea antreprenorului general, compania canadiana Intelcan Technosystem Inc, in valoare de 79,6 milioane de euro, a anuntat Ioan Toma, directorul Intelcan Technosystems Romania, antreprenor general si, totodata, actionar majoritar al AIBG.

Practic, antecontractul de imprumut contrasemnat de presedintele AGA de la Aeroportul International Brasov Ghimbav va insemna deschiderea procedurii finale de acordare a creditului.

In acest moment, bancile asteapta documentul, care va permite celor trei institutii financiare sa finalizeze contractul cadru de imprumut, documentul in baza caruia se va deschide linia de finantare. Contractul final urmeaza sa se semneze la Londra, cel mai probabil in a doua jumatate a lunii ianuarie, unde urmeaza sa fie prezenti atat reprezentantii finantatorilor, cat si cei ai AIBG.

Presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, a anuntat si el ca „pe 28 noiembrie am semnat aici, la Brasov, documentele privind finantarea construirii Aeroportului International Brasov Ghimbav”, adaugand ca se poate incepe procedura de atribuire a lucrarilor efective pentru constructia aeroportului.

Judetul Brasov a investit deja doua milioane de lei in centura ocolitoare a aeroportului si a dat drumul si la procedura de licitatie pentru mutarea statiei de apa care se afla chiar pe locul unde se va face pista aeroportului.

Aceasta va fi mutata in comuna Bod, fondurile pentru aceasta operatiune urmand sa fie asigurate de la bugetul Consiliului Judetean Brasov, alocandu-se deja 800.000 de euro in acest sens. Terenurile pe care se va ridica aeroportul au fost eliberate si trecute in proprietatea AIBG in proportie de 99,9%. Doar doi propritari din zona nu au dorit sa se mute, dar s-a inceput actiunea de expropriere a acestora.

Ioan Toma a mai anuntat si faptul ca actionarii AIBG au fost invitati la conferinta aeroporturilor din Europa care va avea loc anul viitor. „Foarte multi operatori de transport aerian siau exprimat dorinta de a opera curse pe viitoarea locatie de la Brasov”, a explicat Toma.

Inaugurarea aeroportului de la Ghimbav nu va avea loc, insa, mai devreme de finele anului 2010 2010, contractul semnat de Intelcan Technosystem Inc., companie desemnata prin licitatie drept antreprenor general, fixand ca termen de executie necesar un interval de 18-30 luni de la data semnarii documentelor de finantare.

Aeroportul International Brasov Ghimbav va ocupa o suprafata totala de 212,2 hectare si urmeaza sa fie construit pentru a suporta o dezvoltare modulara pana la o capacitate de doua milioane de pasageri anual, in timp ce capacitatea de cargo ar putea fi dezvoltata de la 60.000 la 200.000 de tone anual.

In prima faza, capacitatea aeroportului va fi de un milion de pasageri pe an. Pista de aterizare va avea 2.600 de metri si va putea fi folosita de avioane de capacitate medie, de tip Boeing 767 ori Airbus A 330. Viitorul aeroport va fi de categoria a III-a, ceea ce inseamna ca avioanele vor putea ateriza in orice conditii meteorologice.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *