APIA va elibera adeverinte pentru beneficiarii schemei de sprijin pe suprafata SAPS

subventie, agricultura, Guvern, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

Astfel, pentru a facilita accesul la credite al fermierilor pentru activitatile curente, APIA a incheiat Conventii cu doua banci, respectiv CEC Bank SA, BRD – Groupe Societe Generale SA, urmand sa semneze, in zilele urmatoare, un astfel de document si cu BCR. Conventiile au fost incheiate intre APIA, bancile mentionate si Fondul de Garantare a Creditului Rural – IFN SA.

„Este a doua campanie in care apelam la astfel de instrumente pentru ca agricultorii sa beneficieze de finantari – punte, cu costuri si garantii reduse, pana la efectuarea platii pe hectar. In paralel cu intentia de a permanentiza acest instrument financiar, vom optimiza operatiunile agentiei, astfel incat platile sa se efectueze in perioada premergatoare campaniei agricole de primavara”, a declarat Dan Gherghelas, Directorul General al APIA.

Potrivit Conventiilor, APIA are obligatia sa emita pentru fiecare beneficiar o adeverinta prin care confirma ca beneficiarul a depus cererea de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata pentru anul 2008 si ca s-au efectuat controalele administrative.

De asemenea, adeverinta atesta suprafata determinata la plata pentru SAPS, respectiv pentru Platile Nationale Directe Complementare in sectorul vegetal (CNDP 1). Nu in ultimul rand, aceasta adeverinta confirma faptul ca beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plata. Trebuie precizat ca APIA nu va elibera adeverinte beneficiarilor pentru care au fost stabilite sanctiuni multianuale.

Conform Conventiilor incheiate, fiecare banca are obligatia sa acorde beneficiarilor eligibili, conform reglementarilor sale interne, credite in lei pentru finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente, in cuantum de pana la 70 % din valoarea platilor cuvenite fiecarui beneficiar, corespunzator suprafetei prevazute in adeverinta eliberata de APIA. In acest scop, banca creditoare va solicita beneficiarilor adeverinta emisa de APIA, cererea de credit si alte documente necesare pentru aprobarea creditului.

De asemenea, potrivit Conventiilor, Fondul de Garantare a creditului Rural – IFN SA are obligatia ca incheie cu banca o conventie – cadru plafon de garantare, prin care va garanta pana la 50 % din valoarea creditelor acordate de banca.

Pentru campania 2007, APIA a incheiat Conventii privind finantarea capitalului de lucru pentru fermieri cu CEC Bank SA, Alfa Bank, Banca Comerciala Romana SA si BRD – Groupe Societe Generale SA. Pentru a accesa creditul, fermierii au primit de la APIA adeverinte privind suprafata pentru plata in cadrul schemei de plata unica pe suprafata (SAPS).

Astfel, APIA a eliberat 1.366 adeverinte, din care 901 adeverinte pentru CEC Bank SA, pentru o suprafata de 525.715,75 hectare, respectiv 51 de adeverinte pentru Alpha Bank, pentru o suprafata de 24.85,39 hectare. De asemenea, APIA a eliberat 16 adeverinte pentru fermierii care au accesat credite de la Banca Comerciala Romana SA pentru o suprafata de 31.663,35 hectare si 398 adeverinte pentru BRD – Groupe Societe Generale SA, pentru o suprafata de 195.864,8 hectare.
Mentionam ca procentul de credite rambursate din platile de la APIA, pentru campania 2007, a fost de aproape 100%, instrumentul financiar neprezentand niciun risc major pentru bancile creditoare.

In cadrul campaniei 2008, schema de plata unica pe suprafata (SAPS) consta in acordarea a 60,75 de euro pe hectar, platibili in lei, la un curs de 3,7413 lei/euro, in conformitate cu prevederile art. 4 din HG 1560/2008.

Platile Nationale Directe Complementare in sectorul vegetal (PNDC1) constau in acordarea suplimentara de sume pe suprafata pentru culturile prevazute de legislatie, respectiv 46,71 euro pentru un hectar, platibili in lei la un curs de 3,7413 lei/euro, in conformitate cu art. 4 din HG 1560/2008.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *