Guvernul anuleaza bonusul de 5% din cuantumul darilor catre stat, daca sunt achitate mai devreme

somaj, Guvern, angajatori

Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern modifica si cotele contributiilor pentru asigurarile de sanatate, de asigurari sociale si de somaj.

Astfel, din ianuarie 2009, cota de contributii pentru asigurarile de sanatate datorata de angajat va fi de 5,5% pentru angajat si de 5,2% pentru angajatori. Potrivit normelor in vigoare, cota este de 6,5% pentru angajat si de 6% pentru angajator.

Pentru persoanele care se asigura facultativ (membrii misiunilor diplomatice acreditate in Romania, cetatenii straini si apatrizii care se afla temporar in tara, fara a solicita viza de lunga sedere sau cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care se afla temporar in tara), cota a fost stabilita la 10,7%.

Potrivit normelor in vigoare, contributia lunara la fond se calculeaza prin aplicarea cotei de 13,5% la valoarea a doua salarii de baza minime brute pe tara, pentru un pachet de servicii stabilit prin contractul-cadru.

Cotele de contributii de asigurari sociale vor fi, incepand cu ianuarie 2009, de 28% pentru conditii normale de munca – din care 9,5% datorate de angajat si 18,5% de angajator. Pentru conditii deosebite de munca, cota va fi de 33% – din care 9,5% din partea angajatului si 23,5% de angajator, iar pentru conditii speciale de munca – de 38%, din care 9,5% revin angajatului si 28,5% angajatorului.

In actul normativ aprobat de Guvern se stipuleaza ca in cota de contributie individuala la asigurarile sociale este inclusa si cota de 2,5% aferenta fondurilor de pensii administrate privat.

Ordonanta de Urgenta aprobata de Executiv mai prevede, tot din ianuarie 2009, un cuantum al contributiei datorate de angajator la bugetul asigurarilor de somaj de 0,5%, contributia individuala este tot de 0,5%, iar contributia datorata de angajator la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale va fi de 0,25%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *