Alba-neagra cu licitatiile la APIA

Un consortiu de firme declarat castigator de APIA a fost anuntat doua luni mai tarziu ca de fapt a pierdut. Si uite asa contractul s-a mai scumpit cu 200.000 de euro.

Licitatia Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), din luna octombrie a anului trecut, de „achizitionare de servicii de aerofotografiere si realizare de ortofotoplanuri color in format digital” (servicii necesare pentru acordarea de subventii in agricultura) a ajuns pe masa Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC).

Motivul: castigatorul initial al licitatiei – consortiul format din firmele Blominfo-Geonet, Esterofoto, Geodis Brno si Theotop – a fost anuntat doua luni mai tarziu de APIA ca a pierdut in favoarea asociatiei Eurosense Belfotop NV, Walphot SA si Eurosense KFT. si uite asa a crescut si valoarea contractului de la 1,78 milioane de euro, cat ceruse primul consortiu, la 1,94 milioane de euro, pentru a doua asociere.

La licitatia din luna octombrie de la APIA au participat patru ofertanti.

Pe 15.10.2008, Comisia de licitatie a constatat ca cel mai mic pret pentru prestarea serviciilor il are consortiul Blominfo, Esterofoto, Geodis Brno si Theotop, de 1,78 milioane de euro. Acesta era urmat de Eurosense Belfotop NV, Walphot SA si Eurosense KFT, cu 1,94 milioane de euro. Cum licitatia lua in calcul cel mai mic pret, Blominfo ar fi trebuit sa castige. Directorul de investitii de la APIA, Alexandru Stancu, sustine intr-un comunicat ca acest consortiu a fost descalificat deoarece trei dintre firme „au in derulare un contract cu APIA de aerofotografiere si realizare de ortofotoplanuri color in format digital, pentru anul 2007, care pana in prezent a fost aditionat de 3 ori la cererea prestatorului si nu a fost finalizat”.

Aflat de cealalta parte a baricadei, consortiul Blominfo-Geonet, Esterofoto, Geodis Brno si Theotop sustine in documentatia depusa la CNSC ca, pe timpul evaluarii ofertelor, „APIA a solicitat clarificari la indeplinirea conditiilor de calificare si a constatat ca cei in cauza pot participa la licitatie”. In schimb, dupa deschiderea ofertelor si la aflarea preturilor solicitate de ofertanti, conducerea APIA s-a razgandit. De asemenea, potrivit consortiului, argumentul ca trei dintre firmele declarate initial castigatoare au in derulare un contract cu APIA nu sta in picioare, deoarece contractul in cauza nu este din 2007, asa cum sustine conducerea APIA, ci din 2008 si mai apoi a fost si finalizat.

In contestatia depusa la CNSC, consortiul Blominfo-Geonet, Esterofoto, Geodis Brno si Theotop cere anularea rezultatului procedurii de licitatie si obligarea autoritatii contractante la reevaluarea ofertelor cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare in materia achizitiilor publice si cerintelor documentatiei de atribuire.

Modul de realizare a licitatiilor de la APIA a fost mai tot timpul contestat de anumite firme. Spre exemplu, in 2007, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a dorit achizitionarea a 195 de ATV-uri la un pret aproape dublu fata de cel din piata. La acea vreme, APIA dorea sa cumpere ATV-uri de 24.000 de euro bucata, asta in conditiile in care un ATV este vandut in mod normal la pretul de 12.990 de euro, plus TVA.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top