Istoria orasului Arad va fi exploatata turistic

Programul Operational Regional, finantare, fonduri europene, Arad

In viitor, primaria si-a propus sa valorifice mai multe cladiri de patrimoniu, care vor primi un aer vienez si vor deveni atractive in special pentru turistii straini.

Astfel, in acest an, va demara proiectul „Reabilitare Centru Istoric Vechi”. Se are in vedere modernizarea a 12 strazi din zona istorica a orasului, cuprinsa intre Biserica Sarbeasca, Piata Romana si Podul Traian. Primarul orasului, Gheorghe Falca, a declarat, ca acordul de finantare va fi semnat peste cateva saptamani, partile semnatare fiind Primaria Arad si Ministerul Dezvoltarii Regionale si a Locuintei, prin intermediul caruia se transfera fondurile europene.

„Proiectul a trecut in etapa de evaluare tehnica si financiara, iar peste cateva saptamani vom semna acordul de finantare. Dupa licitatii si celelalte etape necesare vom demara lucrarile, cel tarziu in toamna”, a spus primarul.

Se vor reabilita si drumurile

Pe langa reabilitarea completa a Podului Traian, vor fi modernizati peste 4,4 km de drumuri urbane. De asemenea, vor fi reabilitate retelele de alimentare cu apa, retelele de canalizare a apelor uzate menajere si, respectiv, cele de canalizare a apelor pluviale, si vor fi inlocuite peste 100 de corpuri stradale de iluminat.

Proiectul presupune refacerea infrastructurii rutiere si a celei de conducte subterane, reabilitarea caii de rulare a tramvaielor, a iluminatului stradal si consolidarea unui pod istoric vechi de peste un secol.

Finantarea se va face din fonduri structurale nerambursabile puse la dispozitie de Uniunea Europeana prin Programul Operational Regional 2007-2013. Valoarea totala a investitiei este de 15 milioane de euro.

Preparandia, cea mai veche scoala romaneasca

Municipalitatea vrea sa transforme cladirea Preparandiei, cea mai veche scoala din Arad, in muzeu. Institutia a fost infiintata la ordinul imparatului Francisc I si si-a deschis portile in 1812. Este cea mai veche scoala pedagogica romaneasca din regiune. Cladirea a fost pusa la dispozitia Preparandiei de Arsici Sava, de doua ori primar al orasului.

Atractii turistice

Turistii pot sa parcurga un traseu al cladirilor monument istoric din centru. De asemenea, pot sa se relaxeze in Parcul Reconcilierii, in Parcul Eminescu si la o plimbare pe Faleza Muresului. strandul Neptun, este la mare cautare, in special de italieni. Bisericile si Manastirea Gai sunt, de asemenea, puncte de atractie carora li se adauga Padurea Ceala.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top