Cum aplicam noua lege a energiei regenerabile?

subventie, energie regenerabile, Comisia Europeana

Odata cu aparitia marilor proiecte eoliene, autoritatile au cautat modalitati de a sustine si micii producatori de energie din surse regenerabile.

Astfel, potrivit unui proiect de hotarare de guvern initiat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), doar cei care detin centrale cu o putere de pana la 1 MW vor putea opta fie pentru comercializarea energiei pe piata reglementata, fie pentru scoaterea ei la licitatie pe bursa de profil.

Desi pe piata libera pot obtine un pret mai bun, micii producatori au siguranta valorificarii energiei, daca aleg varianta reglementata.

„In prezent, intreaga cantitate de energie din surse regenerabile este preluata de sistemul national in regim reglementat, insa toti producatorii detin capacitati mici.

Sunt asteptate, insa, incepand cu acest an, mari proiecte eoliene, de peste 100 MW fiecare”, a declarat vicepresedintele ANRE, Nicolae Opris.

Pretul reglementat este stabilit de ANRE si nu il poate depasi pe cel mediu anual al energiei electrice stabilit pe piata pentru ziua urmatoare – platforma de referinta a bursei de energie OPCOM.

De asemenea, producatorii de energie care aleg sa negocieze pretul vor fi nevoiti sa plateasca dezechilibrele induse, in conditiile in care resursele regenerabile sunt, de regula, fluctuante.

In schimb, cei care au centrale eoliene, solare sau hidro mai mici de 0,25 MW si vand energia in mod reglementat nu vor plati aceste dezechilibre.

Mai multe certificate verzi

ANRE a initiat proiectul de hotarare pentru a pune in aplicare noua lege privind promovarea energiei regenerabile, adoptata de Parlament in octombrie 2008. Astfel, hotararea de guvern stabileste continuarea sistemului de alocare a certificatelor verzi, desi legea din toamna trecuta prevedea fie acest mecanism, fie sistemul pretului fix.

Fiecare producator de energie verde primeste un numar de certificate verzi, pe care furnizorii de energie trebuie sa le achizitioneze, in functie de cantitatea comercializata. Astfel, producatorii isi asigura veniturile, pe de o parte, din comercializarea energiei, iar, pe de alta parte, din vanzarea certificatelor.

In prezent, un MWh de energie livrat in retea echivaleaza cu un certificat verde, insa noua lege prevede alocarea a patru certificate pentru un MWh de energie solara, trei certificate verzi pentru energia din biomasa si biogaz, doua certificate, pana in 2015, pentru producatorii eolieni si tot doua astfel de documente pentru un MWh din microhidrocentralele cu o putere mai mica de un MW. Un certificat va valora intre 27 si 55 de euro, fata de un maxim de 42 de euro in prezent.

Facilitati generoase

„Pentru a pune in aplicare aceste prevederi ale legii, precum si alte stimulente pe care le ofera actul normativ, vom initia noi hotarari de guvern, pe care le vom trimite spre aprobare Comisiei Europene, intrucat prevad masuri de natura ajutorului de stat.

Noua schema de sustinere a regenerabilelor va fi functionala incepand din toamna, cand este estimata finalizarea primului mare parc eolian din Romania, iar sistemul de facilitati trebuie rezolvat”, a mai spus Opris.

Printre stimulentele care se vor acorda in baza noii legi se numara garantarea a cel mult 50% din valoarea imprumuturilor pe termen mediu sau lung, scutiri sau reduceri de impozite si taxe pentru profitul reinvestit, timp de 3 ani de la punerea in functiune a investitiei, precum si acordarea de contributii financiare de la bugetul de stat pentru locurile de munca nou-create.

Totodata, autoritatile trebuie sa asigure investitorilor infrastructura de transport si utilitatile necesare initierii si dezvoltarii proiectului.

Cale libera pentru investitori

Desi Romania este cotata cu un mare potential de valorificare a energiei regenerabile, unul din motivele care a impiedicat dezvoltarea acestui sector a fost cadrul legislativ incert privind facilitatile care se vor acorda pe viitor investitorilor.

Compania ceha CEZ a anuntat ca va pune in functiune, inca din acest an, o parte a parcului eolian pe care il dezvolta in Dobrogea, cu o capacitate initiala de 350 MW, care ar urma sa creasca, in 2010, la 600 MW.

Alti jucatori mondiali din domeniu, precum Iberdrola Renewables, Enel sau Martifer, si-au anuntat intentia de a dezvolta ferme eoliene in Romania.

De asemenea, compania autohtona de stat Electrica are in plan producerea de energie eoliana si din biomasa, iar Hidroelectrica vizeaza, de asemenea, amplasarea de turbine eoliene.

Transelectrica anunta recent ca a primit cereri de racordare a unor astfel de centrale cu puteri cumulate care depasesc 15.000 MW, in conditiile in care potentialul estimat este de 14.000 MW.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top