Strategia Nationala privind Incluziunea Sociala si Reducerea Saraciei 2015-2020, discutata cu manageri de responsabilitate sociala din mediul privat

ADR_Muntenia.jpg

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a organizat  masa rotunda cu tema “CSR si Strategia Nationala privind Incluziunea Sociala si Reducerea Saraciei 2015-2020. Cum pot colabora sectorul privat si Guvernul pentru scaderea a numarului de persoane care traiesc in saracie?”

Scretarul de stat, Oana Toiu, a aratat ca este nevoie de o abordare noua pentru combaterea saraciei, la care Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice deja lucreaza, iar contributia angajatorilor si a finantatorilor de proiecte este extrem de importanta.

“Ne-am asumat ca tara scoaterea din saracie a mai mult de jumatate de milion de oameni pana in 2020 dar, desi PIB-ul a inregistrat cresteri in ultimii ani, saracia relativa a crescut la randul ei si este crunta in randul copiilor: 1 din 3 copii este afectat de acest fenomen. Saracia este si o piedica in calea angajarii si in contextul in care vom pierde din forta de munca active, din cauza imbatranirii populatiei si a migratiei, este vital sa mobilizam resursele umane din grupurile vulnerabile. E nevoie de o alta abordare, care sa asigure accesul la oportunitate, la angajare, la antreprenoriat social, la servicii sociale, medicale si la educatie ca aceste familii sa devina contribuitori activi in societate. La asta lucram acum in implementarea strategiei si a pachetului de masuri anti-saracie, la a asigura o sansa abilitatii dincolo de vulnerabilitate, si pentru asta avem nevoie si de colaborarea dumneavoastra ca angajatori, finantatori de proiecte si purtatori de mesaj pentru angajatii, furnizorii si clientii dumneavoastra” a declarat doamna Secretar de Stat, Oana Toiu.

Reprezentantii mediului privat au apreciat initiativa Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, de a initia acest dialog cu mediul privat, aratand ca si pentru companii este important ca banii pe care ii aloca sa fie investiti avand la baza o gandire strategica pe termen lung.

Ma bucur ca exista o strategie. Si pentru noi este important ca proiectele noastre si investitia pe care o facem in comunitate sa fie corelata cu o gandire pe termen lung. Ca platitori de taxe de asemenea este important ca ati deschis comunicarea catre noi si ca putem vedea ca banii vor fi investiti cu o gandire strategica pe termen lung”, a declarat unul din managerii de CSR.

Participantii au mai mentionat nevoia de a elimina nu numai barierele fizice si financiare de acces, ci si pe acelea impuse de mentalitatile prezente acum in societate, in asa fel incat gradul de ocupare a persoanelor cu dizabilitati sa creasca, precum si accesul la educatie si sanatate in comunitatile de romi.

In cadrul intalnirii s-a discutat despre modalitatile de a sprijini afacerile sociale prin achizitii private, pregatirea unui pachet de sprijin a angajarii grupurilor vulnerabile si a sustinerii mobilitatii acestora, nevoia unor caravane in comunitatile defavorizate si disponibilitatea mediului privat de a sustine cu resurse financiare, voluntari si expertiza comunitatilor locale in implementarea strategiei, precum si de nevoia alocarii de resurse pentru programele de preventie.

La intalnire au participat Secretarul de Stat Oana Toiu, reprezentanti ai Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala, Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati, Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie si ai Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati, alaturi de reprezentanti ai BCR – Banca Comerciala Romana, BRD – Groupe Societe Generale, Coca-Cola HBC Romania, Consiliul Investitorilor Straini, Enel Romania, Ford Romania, Groupe Renault, Heineken Romania, Hewlett Packard Enterprise, IKEA, Kaufland Romania, Mega Image, OMV Petrom, Romstal, SABMiller – Ursus Breweries, Schenker Logistics Romania, Serban & Musneci Associates si Unilever.

Secretarul de stat, Oana Toiu a multumit companiilor care deja si-au luat angajamentul de responsabilitate social si a lansat o invitatie si companiilor care au o investitie in comunitate, in domenii precum sanatate, educatie, servicii sociale, ocuparea grupurilor defavorizate, sprijinirea antreprenoriatului social si care vor sa ia parte la urmatoarele intalniri, sa se inscrie la adresa [email protected]

Sursa: Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.