Studiu: Romania depaseste media europeana a intentiilor de a demara o afacere

Consiliere.jpg

antreprenori_sedintaDoua treimi dintre adulti, la nivel mondial, considera ca antreprenoriatul este o alegere buna pentru o cariera de viitor, Romania situandu-se pe locul 4 in ceea ce priveste planurile antreprenorilor de a recruta in urmatorii cinci ani si peste media europeanaa intentiilor de a demara o afacere, potrivit noii editii a raportului Global Entrepreneurship Monitor (GEM).

Conform cercetarii, 66% dintre adultii din intreaga lume vad antreprenoriatul ca pe o alegere buna de cariera si mai mult de jumatate din populatia activa simte ca are capacitatea de a incepe o afacere — arata raportul Global Entrepreneurship Monitor (GEM) 2015 Global Report publicat in luna februarie.

Majoritatea intreprinzatorilor din intreaga lume incepe o afacere mai degraba pentru ca au o oportunitate decat din necesitate, spune raportul GEM, aceasta in proportie de 78% in economiile bazate pe inovatie si de 69% in cele care se bazeazape eficienta.

In Romania, de asemenea o economie bazatape eficienta, acest procentaj este de 69,3%.

„Faptul ca intreprinzatorii din economiile mai putin dezvoltate ar fi motivati de necesitate pentru a incepe o afacere este o perceptie gresita destul de raspandita. Realitatea este ca oportunitati antreprenoriale de diferite tipuri exista oriunde in lume si ca pretutindeni exista intreprinzatori ambitiosi, care isi urmeaza aspiratiile„, afirma Donna Kelley, coordonator al raportului.

In Romania, rata activitatii antreprenoriale in stadiu incipient (TEA) este de 10,8% in 2015, fiind vorba de procentajul din populatia activa care a facut ceva pentru demararea unei afaceri (a strans bani, a elaborat un plan de afaceri etc.) sau care are deja o companie cu o vechime de pana la 3,5 ani. Acest indicator specific GEM are tendinta de a scadea pe masura ce economia se dezvolta.

Romania se situeaza, in 2015, la mijlocul clasamentului, ocupand locul 30 printre cele 60 de tari care au participat la proiectul GEM anul trecut). Fata de 2014, Romania inregistreaza o usoara scadere de 0,5 puncte procentuale, insa depaseste in continuare media europeana, care este de 7,8%, sau rata TEA a unor tari precum Ungaria (7,9%), Polonia (9,2%) sau Bulgaria (3,5%).

Aproape un sfert dintre adultii din cele 60 de tari care fac parte din aceasta ancheta intentioneaza sa inceapa o afacere in urmatorii trei ani, releva datele raportului GEM. Procentajul este de 29% in Romania, ceea ce o situeaza pe locul 16 in lume si mult peste media europeana, de 12,8%. Se inregistreaza, insa, o usoarascadere fatade 2014, cand 32% dintre romanii de peste 18 ani erau interesati sase lanseze in afaceri. In paralel, implicarea guvernului ramane foarte redusain Romania: locul 48 din 62 in ceea ce priveste programele si politicile de sprijinire a antreprenoriatului.

Proportia antreprenorilor cu asteptari medii spre mari privind crearea de locuri de munca este similara, indiferent de nivelul de dezvoltare al tarii respective: unul din cinci antreprenori afirmand ca vor angaja cel putin sase persoane. In Romania, acest procentaj este peste media mondiala, cu 39,8% dintre intreprinzatori care isi propun sa angajeze sase sau mai multe persoane in urmatorii 5 ani, ceea ce o situeaza pe locul 4 printre cele 60 de economii studiate, cel mai bine plasata dintre economiile europene.

70% dintre adultii din intreaga lume considera antreprenorii ca avand un statut social ridicat in societatile in care traiesc, conform cercetarii. In toate economiile, cea mai mare rata de participare antreprenoriala apartine persoanelor care se afla la mijlocul carierei profesionale, din grupele de varsta 25-35 si 35-44 de ani.

Aproape jumatate sau chiar mai mult dintre antreprenorii din economiile bazate pe factori si pe eficienta activeazain domeniul comertului engros sau cu amanuntul, in timp ce aproape jumatate dintre antreprenorii din economiile bazate pe inovare au demarat afaceri in IT, precum si in domeniile financiar, sanatate, educatie si alte servicii. Sectoarele principale de activitate in care se incep afaceri in Romania sunt comertul (30,4%) si agricultura (24%).

„Niciodata nu a fost atat de important ca acum sa intelegem ce anume poate inhiba sau stimula antreprenoriatul in diferite contexte, caci multe economii se luptacu dificultati, mai ales in tarile in curs de dezvoltare, iar somajul este in crestere. Global Entrepreneurship Monitor ne permite sa avem o perspectiva suplimentara asupra activitatii antreprenoriale si sa analizam cele mai bune practici care ajutala dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii”, spune directorul executiv al GEM si autor al raportului, Mike Herrington.

Economiile bazate pe factori de productie prezintacea mai mare ratade activitate antreprenorialain stadiu incipient in randul femeilor adulte, de 20%. Aceste economii prezinta, de asemenea, si cea mai ridicataratade antreprenori in randul barbatilor, ceea ce se traduce prin aproape nouafemei care au pornit o afacere pentru fiecare 10 barbati intreprinzatori.

Global Entrepreneurship Monitor (GEM) este studiul cel mai cunoscut din lume in domeniul antreprenoriatului. Inceput in 1999 ca un proiect comun intre Babson College (SUA) si London Business School (Marea Britanie), GEM este cea mai bogataresursade informatii cu privire la antreprenoriat din lume, publicand o serie de rapoarte anuale la nivel global, national sau axate pe „subiecte speciale”.

Sursa: GEM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top