SUBPRIME… VERDICT… „GUILTY”…

Capitalismul nu iarta nimic!!!!!

Piata „ultra-free” din SUA, atitudinea pasiva a statului, viciile de control ale institutiilor si lipsa unei monitorizari permanente asupra sistemului de creditare au dus la aparitia acestei crize financiare. Inconstienta optimismului american s-a dovedit de aceasta data ca fiind o „piatra de moara” legata de gatul societatii capitaliste occidentale.

Usurinta cu care s-au acordat asanumitele credite subprime (a doua sansa) a transformat sistemul intr-un joc de tip piramidal, joc in care au intrat multi dar de castigat au avut numai cei care au facut jocul…..Ideia de a elimina discriminarea din societate a dus la aparitia pe piata sub o forma „estetica” atragatoare a acestor credite care au avut ca obiectiv ajutarea celor refuzati de „prime rate”, dar care au un risc mult mai ridicat chiar daca par mai „relaxante” din punct de vedere al conditiilor de creditare. Aceste tipuri de finantari le gasim sub forma diferitelor categorii de credite ca: ipotecare, credite pentru bunuri de folosinta indelungata, card-creditele, etc. Socul puternic a plecat de la creditele ipotecare care au zguduit piata imobiliara din SUA si de aici efectul de domino asupra intregii economii americane…..

La ce a dus aceasta Criza Subprime???…..poate un pic de DEFLATIE???…..creditele au devenit mai scumpe->mai putini bani pe piata…..”PROBLEM„…..

Lipsa de reglementari clare pe piete si legislatia permisiva au dus la scaparea situatiei de sub control, reforma fiind singura solutie pentru iesirea din criza. Este nevoie urgent de reglementari suplimentare!!!!!

Ce trebuie facut???

Trebuie facuta o reconstructie a culturii bancare?….. adoptarea unei legislatii mai restrictive?…..trebuie o supervizare permanenta a institutiilor financiare?…..

Din punct de vedere logic (poate un pic cam subiectiv) „capitalismul controlat” e singura solutie de iesire din criza…..

Cristian Tudusciuc

Cristian Tudusciuc

Sunt absolvent de ştiinţe juridice, absolvent de ştiinţe economice (management) şi in anul 2010 am absolvit masterul la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii Al. I. Cuza Iaşi, specializarea Bănci şi Pieţe Financiare. Am avut şi “privilegiul” să “admir” peisajul economic românesc (real) şi să-i simt “trepidaţiile” exact din interiorul lui. Administrez două mici firme de pe piaţa textilelor din România, una având ca domeniu principal de actvitate importul şi comercializarea materialelor textile, iar pentru cea de-a doua, producţia fiind sursa principală de venit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top