Subventiile fermierilor romani, in pericol de a fi taiate

bani_numarat.jpg

Subventiile fermierilor romani – deja cele mai mici din Uniunea Europeana, sunt in pericol sa fie taiate incepand din anul 2018, cand Comisia Europeana va face o evaluare a eficientei tarii noastre in absorbtia fondurilor europene, deci inclusiv a celor destinate platilor directe pe sprafata si pentru cresterea animalelor.

Potrivit declaratiilor facute de catre presedintele ALDE, Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii, Comisia Europeana urmeaza sa faca o evalare a gradului de absorbtie a fondurilor europene alocate Romaniei. Daca pana in 2018, tara noastra nu va putea pune pe masa rezultate care sa respecte asumarile luate pentru exercitiul financiar 2014-2020, oficialii de la Bruxelles pot la decizia de a reduce TOATE fondurile nerambursabile alocate, deci inclusiv cele pentru platile directe – subventiile fermierilor.

”Vreau sa atrag atentia pe acest subiect al fondurilor europene de dezvoltare rurala si pescuit, spre deosebire de programul 2007-2013, toate fondurile europene sunt supuse unui mecanism de verificare in anul 2018. Daca Romania nu va atinge pragul de performanta pe care l-a angajat, pe toate fondurile europene, riscam ca din 2018 sa avem reduceri de fonduri europene. Este un avertisment foarte clar pe care il tragem in momentul de fata. Avem in fata un Guvern de tehnocrati care in decembrie va pleca probabil la Bruxelles si care nu va fi aici sa fie tras la raspundere din cauza acestei lipse de performanta. Cei care vor aveam de suferit sunt beneficiarii din sectoare”, a spus Daniel Constantin, care, alaturi de alti parlamentari ALDE si PSD, este prim-initiator al motinii simple pe Agricultura depusa in Camera Deputatilor si care urmeaza sa fie dezbatuta sapatmana viitoare.

”Prima problema tratata de motiune este legata de subventiile care trebuiau sa ajunga la fermieri. La 1 mai 2016 Agentia de Plati nu a reusit decat o plata de 0,35 miliarde de euro. Plata din pacate a inceput cu o intarziere nejustificata. Va marturisesc ca in momentul in care am predat calendarul platilor se specifica foarte clar ca platile trebuia sa inceapa cel tarziu la 1 februarie. Faptul ca nu s-a dat comanda de modulul informatic decat foarte tarziu, fara a avem o informatie clara cand s-a dat comanda pentru modul. Din punctul nostru de vedere comanda trebuia sa fie data in decembrie si in acest fel platile puteau incepe cel tarziu la 1 februarie. Lucrurile sunt destul de grave din acest punct de vedere, pentru cei care lucreaza in sectorul vegetal si care au de primit in acest an plati directe mult mai numeroase decat anul trecut. Vorbim de 1,6 miliarde de euro care trebuia sa ajunga la fermieri, care trebuia sa intre in economie, banii care trebuia cheltuiti in primul trimestru si care insemnau pentru fermieri, pentru consum un ajutor extraordinar. Astazi multi fermieri sunt in imposibilitatea de a-si plati darile la stat, de a-si incepe campania de primavara”, a mai spus Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii.

Sursa: agrointel.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top