Surse de finantare pentru clustere IT&C inovative

carnet.jpg

Pentru clusterele IT&C inovative exista mai multe oportunitati de finantare:

Surse de finantare disponibile pentru clustere la nivel national:

Fondul de capital de risc Catalyst dedicat IMM-urilor, finantat prin POSCCE a fost lansat pe 4 decembrie 2012. Catalyst va finanta, cu investitii cuprinse intre 200.000 EUR si 2 mil. EUR, IMM-uri autohtone care activeaza, in special, in domeniile tehnologie, internet, media, comunicatii si servicii. Catalyst va furniza, atat expertiza de afaceri, cat si finantarea necesara pentru a sprijini cresterea si dezvoltarea IMM-urilor active in zona de inovatie.

Fondul Catalyst vizeaza companii din domeniul TMT (tehnologie, media, telecom): software si solutii de software, hardware, business process outsourcing (BPO), media electronica, solutii digitale, servicii de media si marketing, servicii care folosesc noile tehnologii, operatori wireless si wireline, operatori software, hardware si servicii de telecomunicatii. Bugetul total alocat este de 10 milioane EUR.

Operatiunea 1.3.3 Sprijin pentru integrarea intreprinderilor in lanturile de furnizori sau clustere (POSCCE 2007-2013, Axa Prioritara 1 – Un sistem de productie inovativ si ecoeficient, Domeniul Major de Interventie 1.3. – Dezvoltarea durabila a antreprenoriatului) reprezinta o alta modalitate de finantare pentru clustere. Operatiunea va fi lansata in prima parte a acestui an.

Operatiunea are ca obiectiv general incurajarea dezvoltarii clusterelor si a lanturilor de valoare emergente si inovative, mai ales prin sprijinirea integrarii intreprinderilor, in special a IMM-urilor in aceste structuri de afaceri, cu scopul de a-si imbunatati competitivitatea pe plan national si international.

Pentru clusterele emergente, scopul operatiunii este in principal de a dezvolta noi clustere si a sprijini intarirea capacitatii institutionale a acestora, prin activitati de atragere de noi membri, promovare si animare cu scopul de a imbunatati imaginea clusterului ca intreg si a cooperarii intre membrii sai.

Pentru clusterele inovative, operatiunea urmareste sprjinirea implicarii IMM in activitati colaborative de cercetare-dezvoltare-inovare si cresterea interactiunii dintre firme, organisme de cercetare, institutii din mediul academic si stiintific, administratie publica etc., cu scopul de a creste competitivitatea economiei romanesti.

In prezent este aproape unanim acceptat ca gruparile de tip cluster reprezinta motoare ale dezvoltarii economice prin coagularea agentilor economici pe lanturi tehnologice (de la proiectarea tehnologiilor/proceselor, bunurilor si serviciilor, pana la utilizatorii finali), in diferite sectoare industriale.

Pentru clusterele emergente, valoarea maxima a finantarii este de 0,2 milioane EUR, in timp ce pentru clustere inovative, valoarea maxima este de 1,2 milioane EUR.

Operatiunea 1.3.1 Poli de competitivitate (finantata prin POSCCE 2007-2013, Axa Prioritara 1 – Un sistem de productie inovativ si ecoeficient, Domeniul Major de Interventie 1.3. – Dezvoltarea durabila a antreprenoriatului) a avut un buget total de 252 milioane EUR. Momentan operatiunea este inchisa.

Prin PNCDI 2007-2013, PNII, programul PARTENERIATE in domeniile prioritare se acorda bani pentru: 1. Tehnologia Informatiei si Comunicatii; 2. Energie; 3. Mediu; 4. Sanatate; 5. Agricultura, siguranta si securitate alimentara; 6. Biotehnologii; 7. Materiale, procese si produse inovative; 8. Spatiu si securitate; 9. Cercetare socio-economica si umanista.

Programul isi propune crearea conditiilor pentru o mai buna colaborare intre diferitele entitati de cercetare-dezvoltare si inovare, agenti economici si/sau unitati ale administratiei publice in vederea solutionarii problemelor identificate. Obiectivul general al programului este cresterea competitivitatii CDI prin stimularea parteneriatelor in domeniile prioritare, concretizate in tehnologii, produse si servicii inovative pentru rezolvarea unor probleme complexe si crearea mecanismelor de implementare.

Exista doua tipuri de proiecte pentru care se acorda bani: (1) proiecte colaborative de cercetare aplicativa; (2) proiecte CDI orientate tematic; pentru clustere – proiecte de tip 2.

Bugetul alocat proiectelor contractate este de 550 milioane RON, iar valoarea maxima a unui proiect este de 3 milioane RON. Finantarea maxima acordata de la bugetul de stat pentru un proiect este de 2.000.000 lei pentru proiecte de tip 1 si de 3.000.000 lei pentru proiecte de tip 2.

Prin acest program se finanteaza urmatoarele activitati eligibile:

  • cercetare fundamentala (dar nu mai mult de 10% din valoarea finantata de la bugetul de stat a proiectului);
  • cercetare industriala;
  • dezvoltare experimentala;
  • studii de fezabilitate tehnica;
  • activitati pentru obtinerea si protejarea drepturilor de proprietate intelectuala, pentru IMM-uri.

PNCDI 2007-2013, PNII, programul CAPACITATI, subprogramul Proiecte mari de investitii in infrastructura CD – Proiecte tip retelizare/acces infrastructura reprezinta un alt program de finantare, care se deruleaza cu o periodicitate de 2 ani (se estimeaza o noua runda in 2015).

Bugetul total al programului este de 120 milioane RON (rata cofinantarii este de 20%).

Printre obiectivele programului se numara dezvoltarea unei infrastructuri de interes national pentru informare/documentare stiintifica si imbunatatirea / extinderea infrastructurii si serviciilor de IC&T pentru documentare stiintifica si tehnica.

PNCDI 2007-2013, PNII, program INOVARECECURI DE INOVARE reprezinta o competitie anuala, avand un buget anual total de 9,4 milioane RON. Valoarea unui cec de inovare este de maxim 45.000 lei, valabilitatea de 6 luni (activitati de tip: cercetare industriala; dezvoltare experimentala; studii de fezabilitate tehnica; protectia drepturilor de proprietate intelectuala; inovare de proces si organizationala in servicii; procurarea de servicii suport si de consultanta pentru inovare). Pot aplica la finantare: IMM-uri, clustere, institutii de CDI, parteneriate intre acestea.

Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 are un buget disponibil de 23,5 milioane EUR, pentru proiecte de cercetare fundamentala si cercetare aplicata.

Pentru pregatirea managerilor de clustere se acorda finantare prin POSDRU, pe Axa prioritara 3, domeniile 3.1 si 3.2.

Surse de finantare disponibile pentru clustere la nivel european:

Eurostars este un program european de finantare a IMM-urilor dezvoltat de Initiativa Eureka si Comisia Europeana in baza articolului 169 al tratatului european. Suma maxima/an/proiect este de 0,2 milioane EUR. Urmatorul apel se la inchide la 4 aprilie 2013.

Prin programul EUREKA, operatiunea CLUSTERE EUREKA se finanteaza urmatoarele domenii prioritare: IT&C, energie, tehnologii de fabricatii. Pe un proiect se acorda maxim 0,5 milioane RON/an (co-finantare 50%). Sunt finantate cu prioritate urmatoarele: proiectele EUROSTARS, clusterele, proiecte traditionale EUREKA.

Prin programul FP7, se acorda bani pentru clustere prin programele: IDEAS, COOPERATION. Bugetul va depasi alocarea din perioada 2007-2013, adica 50 miliarde EUR.

Nu in ultimul rand, se acorda bani pentru clustere si prin programul INTERREG IVC, Regiuni ale cunoasterii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top