Tanar absolvent (inca mai) caut loc de munca

jobs.jpg

codrinpaveliucIn urma cu aproape 3 ani de zile, scriam pe acest blog un articol numit „Tanar absolvent caut loc de munca” inspirat de povestea unui absolvent roman de Harvard care, intors in Romania, nu reusea sa isi gaseasca un loc de munca potrivit calificarii sale.

Am dorit sa vad daca, in domeniul meu (agricultura ->politici agricole/management agricol mai exact) si cu experienta pe care o aveam eu in acel moment, ma va angaja cineva sau macar se va interesa cineva de viitorul meu. Articolul respectiv a fost si (inca) este unul dintre cele mai vizualizate de pe acest blog (in jur de 50 vizualizari pe zi/1500 pe luna). Din pacate, nimeni nu m-a contactat in acesti 3 ani (pentru a-mi oferi mie un job).

Am fost contactat de diferite firme de consultanta internationale care doreau sa imi foloseasca CV-ul pentru a aplica la diverse licitatii pentru proiecte la Banca Mondiala sau Comisia Europeana (se pare ca da bine daca ai experti pe lista cu care te prezinti la licitatie), dar dupa ce castigau licitatiile alti asa zisi „experti” erau angajati.

Am fost contactat de diversi recruiteri pentru a oferi referinte pentru alte persoane (pe care le-am dat cu mare placere) care si-au gasit intre timp locuri de munca foarte bine platite in diferite tari de pe toate continentele.

Acum actualizez articolul.

Daca acum 3 ani, spuneam ca, in curand, voi termina un doctorat, acum pot spune ca am sustinut public teza in 28 octombrie 2011 cu succes (intre timp am primit si diploma de doctor). Tema tezei de doctorat: „Studii privind perfectionarea managementului strategic in dezvoltarea rurala durabila din Depresiunea Jijia Bahlui” -> sau, ca sa lasam deoparte limbajul stiintific, cum sa facem ca localitatile rurale din Regiunea de Nord Est a Romaniei (si nu numai) sa „creasca” din punct de vedere economic si social.

In urma cu 3 ani, aveam 1,5 ani de experienta in scrierea (si implementarea) proiectelor cu implementare europeana. Intre timp, am mai lucrat pe partea de evaluare a acestora, lucrand timp de 6 luni de zile in cadrul Biroului Teritorial Iasi al ANCS pe management financiar si control (->evaluare cereri de rambursare Axa 2 POSCCE), precum si evaluand proiecte direct la Brussels pe ERA ARD II.

De asemenea, am realizat si 6 strategii de dezvoltare locala pentru orase si comune din Regiunea de Nord Est a Romaniei.

In 2012 am avut privilegiul de a lucra cu Stelian Fuia, pe atunci Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Pentru o perioada de aproximativ o luna, am lucrat pe pozitia de Consilier Personal al Ministrului, avand posibilitatea de a (invata mai multe si) elabora o parte din politicile agricole si rurale ale Romaniei.

Daca in 2010 scriam, in medie, 1-2 articole pe saptamana pe blog, iar prezenta mea pe social media era neinsemnata (contul Twitter nefolosit, Facebook nefolosit, LinkedIn neactualizat etc.), acum pot spune ca sunt „mandrul proprietar” a doua bloguri pe care scriu cat de des pot si vizualizate zilnic de cateva sute de persoane, am organizat cu succes diferite campanii pe social media (trecand dincolo de Facebook si Twitter), ajungand sa colaborez la campanii publicitare pentru evenimente internationale precum COP18. De asemenea, scriu frecvent pentru alte cateva bloguri ca si colaborator. Din simplu „social media surfer” m-am transformat incet in „dependent”, iar apoi in „social media manager”, ocupandu-ma atat de conturile mele personale, cat si de cele ale catorva ONG-uri cu care lucrez si carora le stabilesc strategiile de comunicare.

Toate acestea s-au datorat faptului ca, la sfarsitului anului 2012, am avut „placerea” de a participa la un curs de „Online media si social reporting” la care trainerul a fost Peter Casier, cel care pregateste de ani buni institutii precum FAO, CGIAR, ONU in folosirea social media pentru diseminarea informatiei. Prin intermediul acestui training am avut ocazia sa fac parte din echipa de Social Reporting prezenta la GCARD 2 (Global Conference on Agricultural Research for Development) in Punta del Este, Uruguay, scriind pentru blogul conferintei si transmitand live via Twitter ceea ce se petrece la o conferinta de o asemenea magnitudine.

Ministrul Agriculturii din Uruguay Taberé Aguerre inmanandu-mi diploma de participare la cursul de Online media in cadrul GCARD2

De asemenea, in ultimii trei ani, colaborarea mea cu ARC 2020 (Agricultural and Rural Convention) s-a incheiat dupa ce am ocupat pe rand diferite pozitii precum Moderator, Core Group member si Corespondent web. In 20 februarie, am decis sa inchei si colaborarea cu Groupe de Bruges unde eram atat membru (din Aprilie 2010), cat si Policy Officer (din Noiembrie 2010) pentru a ma concentra pe alte proiecte incepute in societatea civila.

Dupa ce am fost ales ca membru al Comitetului Director in Noiembrie 2011 al YPARD (Young Professionals` Platform for Agricultural Research for Development), la ultima sedinta a acestuia (Februarie 2013) am fost ales ca Presedinte al Comitetului Director. Reprezentand YPARD, am fost membru al Comitetului Director al EFARD (European Forum for Agricultural Research for Development) din Decembrie 2011 pana in Decembrie 2012.

In noiembrie 2011, am fondat YPLD (Young Professionals in Local Development), care s-a constituit oficial in februarie 2012. In acest moment, acest ONG romanesc este, de fapt, o retea globala de tineri profesionisti ce lucreaza in dezvoltare locala, pe toate palierele, incercand sa creasca bunastarea tarilor din care provin. Avem o echipa de peste 35 de reprezentanti in 30 de tari din toata lumea, sprijinita de peste 2000 de membri si voluntari.

In septembrie 2012, am inceput sa lucrez ca cercetator (postdoctorand) in cadrul Gembloux Agro Bio Tech, Belgia la un proiect pe care il voi finaliza in august 2013. M-am prezentat cu o tema pe….politici agricole bineinteles, incercand sa salvez lumea de la o (iminenta) criza alimentara globala prin redesenarea tuturor politicilor existente in domeniu. Proiectul se numeste „A Global Agricultural Policy: how to feed the world?„, iar primele concluzii din cadrul cercetarii le voi prezenta in cadrul conferintei privind securitatea alimentara globala a Universitatii din Oxford din 27 aprilie 2013.

In acest moment, acesta sunt eu. Educatia, experinta, abilitatile mele pot fi vazute de oricine online doar printr-un simplu click. In acest moment, desfasor o campanie pe Indiegogo pentru a ajunge la Summitul One Young World Summit din acest an, dezvolt noi modalitati de a aborda insecuritatea alimentara si incerc sa fac lumea mai buna prin atragerea cat mai multor tineri in agricultura. Acesta sunt eu si acum intreb cine este interesat de „adevaratul eu”.

Recent, am fost nominalizat de Forbes Romania in Promotia 2013 „30 sub 30”, fiind catalogat ca expert in politici agricole si rurale. Le multumesc celor de la Forbes Romania pentru aceasta onoare, mai ales tinand cont de faptul ca sunt prima persoana care lucreaza in agricultura care a fost nominalizata.

Codrin Paveliuc

Codrin Paveliuc

Codrin Paveliuc Olariu este cercetator postdoctoral in cadrul Departamentului de Economie si Dezvoltare Rurala a Gembloux Agro Bio Tech, University of Liege, Belgia. Are un doctorat in Management si marketing in agricultura, Master in Management agricol, fiind Inginer Diplomat in Agricultura. Specialist in politici publice pe probleme cum ar fi securitatea alimentara, agricultura sau dezvoltarea rurala, a lucrat cu Groupe de Bruges, Guvernul Romaniei (MADR) , Comisia Europeana si diverse companii de consultanta. Este Presedintele Comitetului Director al YPARD (Young Professionals` Platform for Agricultural Research for Development) si fondator al YPLD (Young Professionals in Local Development).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top