Teodorovici: In lunile urmatoare se vor lansa mai multe ghiduri si apeluri de proiecte

Teodorovici_semneaza.jpg

Teodorovici_semneaza Invitat la emisiunea Recrutat in Iasi, organizata de Digi24, ministrul Eugen Teodorovici, a vorbit despre stadiul pregatirii fondurilor europene pe noul exercitiu financiar, dar si despre finantarile disponibile pentru IMM-uri in 2015.

Astfel, intrebat de intarzierea deschiderii liniilor de finantare pentru perioada 2014-2020, Teodorovici ne garanteaza ca in lunile urmatoare se vor lansa mai multe ghiduri si masuri de finantare, ceea ce va recupera oarecum timpul pierdut in 2014.

Nemultumirile privind intarzierea vin in principiu din partea consultantilor si nu a beneficiarilor. Toate statele sunt in aceeasi situatie. Acordul de parteneriat a fost aprobat in august, Romania fiind a 11-lea stat membru semnatar. Am lansat ghiduri pentru consultare publica iar pana in februarie-martie se vor lansa marea parte a ghidurilor dar si apelurile pentru depunerea de proiecte. Romania se afla in grupul fruntasilor in ceea ce inseamna noul cadru financiar.

Antreprenorii care conduc startup-uri si IMM-uri vor avea noi oportunitati de finantare in 2015 iar birocratia se va reduce semnificativ, sustine ministrul:

Pentru IMM-uri vor fi alocate peste 4 miliarde de euro iar finantarile vor fi rapide, pe un sistem foarte simplu. Nu se mai cer atat de multe lucruri, se va renunta la conditiile de cofinantare iar o declaratie pe propria raspundere va fi suficienta. Avem in plan sa infiintam o Banca de Dezvoltare, prevazuta de noile reglementari de finantare. De asemenea, ne propunem sa ducem bani din Fondul Social European catre zona de piata, privata. Vom merge in continuare cu programul Romania Startup, care s-a adresat tinerilor pentru a-si infiinta ideile de afaceri si care a fost de real succes.

La finalul 2014, rapoartele au spus ca Programul Operational de Capital Uman si Competitivitate au inregistrat cea mai mare crestere aratand ca cei din zona privata se reintorc catre fondurile europene.

In ceea ce priveste timpul de evaluare a proiectelor, ministrul sustine ca se fac mari eforturi pentru reducerea lui semnificativ:

Timpul de evaluare s-a redus foarte mult, in unele situatii fiind necesara aproximativ o luna jumatate, ca si medie, pentru selectie. Plata se va face in maxim 5 zile iar acest aspect va fi stipulat in lege.

Sursa: Digi24 Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top