Teodorovici: Proiectele aprobate, dar care nu primesc finantare in 2013, vor fi sustinute si in 2014

Teodorovici_dosare.jpg

Teodorovici_dosare„Dorinta mea si a Guvernului Romaniei este de a mentine si in viitoarea perioada de programare toate proiectelor depuse si aprobate pana la aceasta data. Discutam intens aspectul in cadrul Executivului. In mod firesc, banii de la Comisia Europeana nu vor veni din prima zi, de la 1 ianuarie 2014. Tocmai de aceea, o astfel de masura ar asigura o rata de absorbtie ridicata chiar din primul an al urmatorului cadru financiar, pe care nu il vom incepe de la zero”, a declarat ministrul Eugen Teodorovici la evenimentul de informare cu tema „Acordul de parteneriat la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale. Perioada de programare 2014-2020”, organizat de MFE luni, 19 august, la Buzau.

Un alt obiectiv major al actualului Cabinet este simplificarea sistemului de fonduri europene, in vederea cresterii timpului de cheltuire a banilor comunitari.

„Din 2014 vreau sa schimbam abordarea, iar pana la final de an vom stabili exact cum vom face acest lucru. Acolo unde statul nu performeaza, trebuie implicat mediul privat. In cazul lor, cu precadere, pregatirea proiectelor trebuie sa inceapa inca dinaintea lansarii call-urilor. Daca respecta criteriile impuse de Uniunea Europeana, le vom deconta banii. In felul acesta vom castiga timp in procesul de implementare a diferitelor programe operationale sectoriale aflate la dispozitia beneficiarilor in viitorul cadru financiar”, a subliniat ministrul Fondurilor Europene.

Pe subiectul rata de absorbtie, ministrul a afirmat ca o comparatia intre statele membre trebuie sa se faca luand in calcul elemente similare.

„Pentru noi un reper este luna mai a anului 2012, moment fata de care absorbtia a crescut de trei ori, de la circa 7% la peste 21 de procente. Astfel, pentru a fi valida comparatia cu Bulgaria, pe care o aud tot mai des, ar trebui facuta uitandu-ne la acelasi interval. Unde se aflau ei atunci si unde ne aflam noi? Nu este suficient sa spui ca Bulgaria are o rata de absorbtie de 40%, in timp ce Romania de-abia a depasit 20%!”, a aratat Teodorovici.

La evenimentul de informare de la Buzau au participat oficialitati si autoritati publice, dar si reprezentanti au societatii civile, ai mediului academic si ai mediului privat.

Ministerul Fondurilor Europene va mai organiza astfel de intalniri in cat mai multe judete ale tarii, astfel incat Acordul de parteneriat sa fie definitivat in conformitate cu recomandarile si sugestiile primite din teritoriu.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top