Teodorovici: Proiectele finantate in perioada de programare 2014-2020 se vor potenta reciproc pentru a maximiza impactul banilor europeni asupra economiei

Teodorovic_tribuna.jpg

Teodorovici_inaugurareRomania va avea o abordare integrata in utilizarea banilor europeni in viitoarea perioada de programare, inclusiv pentru a raspunde strategiilor de dezvoltare locala, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, in cadrul conferintei „Fonduri europene 2014-2020„, organizata la Sighisoara.

Vom asigura o corelare mult mai buna intre finantarile acordate in cadrul programelor operationale pentru a facilita o abordare integrata a proiectelor depuse, pentru a raspunde strategiilor de dezvoltare locala si, mai ales, pentru a evita investitiile disparate. Proiectele finantate in perioada de programare 2014-2020 se vor potenta reciproc si astfel vor maximiza impactul banilor europeni asupra economiei. Romania trebuie sa utilizeze cat mai eficient fondurile europene, iar proiectele implementate sa se sustina reciproc.

In acelasi timp, vom evita finantarea unor idei atractive, dar care nu se justifica din punct de vedere social sau economic, asa cum s-a intamplat in trecut. Va reamintesc, tara noastra trebuie sa atraga cat mai repede banii europeni alocati pentru perioada 2014-2020 pentru a sprijini dezvoltarea economiei si pentru a imbunatati nivelul de trai al populatiei„, a afirmat ministrul Eugen Teodorovici.

Oficialul a subliniat ca este foarte important ca autoritatile locale sa isi identifice prioritatile de finantare si sa isi canalizeze eforturile financiare pentru realizarea acestora, in special a celor ce pot fi sustinute din fonduri UE.

De exemplu, proiectele care urmaresc integrarea sociala si dezvoltarea comunitatilor marginalizate din Romania prin stimularea asocierii actorilor dintr-un teritoriu care elaboreaza si aplica strategii integrate, multisectoriale de dezvoltare locala, vor fi finantate din Programul Operational Capital Uman (POCU), Programul Operational Regional (POR) si Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Proiectele de acest tip implementate in mediul urban vor fi finantate din POCU si POR, iar cele din mediul rural din POCU si din PNDR. Astfel, imbunatatirea accesului la servicii de asistenta medicala si sociala, prin promovarea tranzitiei catre servicii integrate la nivelul comunitatii, infrastructura sociala si medicala, va fi finantata din POR in mediul urban si din PNDR in mediul rural. Prin POCU va fi sustinuta formarea personalului: asistenti sociali, asistenti medicali comunitari, mediatori, lucratori sociali, psihologi, medici de familie etc.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top