Termen: 24 aprilie este ultima zi in care mai este permisa transhumanta oilor pe terenuri agricole

oi-friese.jpg

Astazi, 24 aprilie, este ultima zi in care mai este permisa pasunarea animalelor domestice pe terenurile agricole, reiese din Legea vanatorii. Normativul afecteaza in primul rand turmele de oi care urmeaza sa urce la munte si reglementeaza inclusiv numarul de caini care pot insoti o turma.

La sfarsitul anului trecut, Guvernul Ciolos a prelungit, prin ordonanta de urgenta, suspendarea prevederilor unui articol din Legea vanatorii, pentru a permite pasunatul animalelor domestice in terenul agricol, dar numai in perioada 6 decembrie 2016 – 24 aprilie 2017. Este vorba despre suspendarea „pana la 25 aprilie 2017” a Art. 23 alin. (1) lit. c) din Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006.

Interdictia mentionata poate duce la diminuarea efectivelor de animale, din cauza bolilor pe care le genereaza lipsa de miscare si de acces la surse de apa naturale, si la degenerarea genetica a populatiilor de ovine.

Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 951 din 22 decembrie 2015, a fost aprobata de fostul Guvern cu mai multe modificari. Una dintre acestea prevede „permiterea insotirii turmelor si cirezilor cu un numar de maximum 300 de animale de catre caini insotitori al caror numar este mai mare de 6 in zona de munte, de 4 in zona de deal si de 3 in zona de campie. Pentru fiecare pana la 100 de animale in plus numarul de caini se poate suplimenta cu cate un exemplar, indiferent de zona altitudinala, dar nu mai mult de 10 caini in zona de munte, 7 caini in zona de deal si 5 caini in zona de campie; turmele si cirezile de animale mai pot fi insotite de maximum 2 caini intorcatori care au un semn distinctiv sub forma de crotaliu in ureche; paza stanelor se poate asigura cu un numar nelimitat de caini care vor fi tinuti in tarc”.

Fata de prevederile Legii vanatorii, crescatorii de oi au protestat de mai multe ori, inclusiv la Bucuresti, la Parlament, cerand relaxarea regimului in care se realizeaza traditionala transhumanta.

Sursa: mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top