Tinerii cultivatori de pepeni nu pot accesa fonduri europene prin PNDR

pepeni.jpg

Fermieri care au pana in 40 de ani si cultiva pepeni sau porumb zaharat nu mai au nici o sansa de a obtine fonduri europene prin Submasura 6.1 – ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”.

Analizand ghidul aferent Submasurii 6.1 conducerea Asociatiei Nationale a Tinerilor Producatori Agricoli din Romania (ANTPAR) a organizat o intalnire cu conducerea Federatiei Nationale Pro Agro pentru a analiza prevederile impuse. In cadrul sedintei au participat: Emil Dumitru presedintele Pro Agro, Florentin Bercu directorul general Pro Agro, Marius Micu presedinte ANTPAR, Zaharia Mihai director executiv ANTPAR si Lucian Naum membru ANTPAR.

Concluziile discutiilor sunt cel putin interesante, astfel ca la o analiza pe text reprezentantii fermierilor au descoperit faptul ca, cei care cultiva exclusiv pepeni dulci sau porumb zaharat nu sunt eligibili la finantare, in timp ce studentii care vor sa acceseze banii europeni sunt obligati sa studieze programe de studii cu frecventa redusa in cadrul centrelor universitare aflate in cel mai apropiat UAT, fata de UAT-ul unde este inregistrata exploatatia.

”Vorbim cu date certe despre birocratia excesiva pe care Agentia de Franare a Investitiilor Rurale au invatat sa o faca intr-un timp atat de scurt pentru ca au trecut doar 9 ani de cand deruleaza proiecte pe fonduri europene. In continuare constatam cu amaraciune ca functionarii statului, care in loc sa atraga fonduri europene si mediul rural sa se dezvolte, continua pe o abordare in care birocratia nu numai ca este crescuta, dar nu gasim nici un fel de explicatie logica la prevederile pe care le introduc in ghidurile solicitantului. Azi am avut o intalnire cu colegii nostri de la ANTPAR, pentru ca tinerii fermieri se pare ca, in continuare nu sunt o prioritate, poate din cauza volumului de munca pe care functionarii AFIR-ului il au pentru a fi finantati. Am identificat niste prostii si enormitati scrise in ghid cum noi nu ne-am fi dorit. Cu toate ca ANTPAR a trimis si prin Pro Agro si singuri adrese in care am solicitat simplificarea ghidului pe masura 6.1 ne-am trezit, citind ghidul cu cateva lucruri care, din punctul meu de vedere, ori sunt trecute din rea vointa acolo, ori din nestiinta”, a declarat Emil Dumitru, presedintele Federatiei Nationale Pro Agro.

Studentii inscrisi la programele cu frecventa redusa pot accesa finantarea
Una dintre prevederile incriminate de tinerii fermieri ca fiind aberanta este reprezentata de paragraful de la pagina 12 din Ghidul Solicitantului. Aici se precizeaza ca studentii care doresc sa acceseze sprijin prin intermediul Submasurii 6.1, in situatia in care sediul facultatii la care sunt inscrisi nu se afla la cel mai apropiat UAT fata de UAT-ul in care este inregistrata exploatatia, acestia sunt eligibili numai daca urmeaza modulul de invatamant cu frecventa redusa.

”Am discutat cu cei de al AFIR si justificarea lor tine de cel mai apropiat centru universitar, ceea ce in ghid nu este specificat. Daca luam urmatorul exemplu: Craiova centru universitar, Slatina centru universitar, Bucuresti centru universitar si eu am exploatatia in localitatea Pielesti, ce este o comuna limitrofa Craiovei, daca sunt student la Slatina sunt neeligibil, pentru ca municipiul Craiova este cel mai apropiat UAT de UAT-ul unde se afla exploatatia, ca centru universitar. Chiar daca nu este specificat clar asta, este ceea ce am dedus dintr-o discutie cu ei. Nu poti sa ingradesti unui tanar sa studieze la Cluj si sa aiba exploatatie langa Bucuresti. Cel mai grav este ca vorbim despre un lucru care a fost adaugat in ghid fara consultarea noastra prealabila”, a spus Lucian Naum, membru al Asociatiei Nationale a Tinerilor Producatori Agricoli din Romania si reprezentantul fermierilor din zona sud-este Oltenia.

Nu sunt eligibili femierii care cultiva doar pepeni sau porumb zaharat
Potrivit celor prezenti la discutii, o alta aberatie care nu face altceva decat sa ingradeasca accesul la finantare, este cea de la pagina 29 a ghidului, unde este mentionat faptul ca S.O-ul format din porumb zaharat si/ sau pepeni (cumulativ sau separat) nu poate depasi 50% din totalul de S.O in exploatatie.

”Dupa cum bine stiti, sau daca functionarii nu cunosc sunt zone importante in Romania in care cultivarea pepenilor este o traditie si nu vad de ce nu ar trebui sa aiba chiar 100% S.O din cultivarea pepenilor. Colegii din Dolj, Teleorman s-au autosesizat, astazi am discutat si am stabilit clar demersurile care sunt necesare pentru remedierea acestei situatii. Este clar ca fermierii din zonele cu potential, unde ar putea exista ferme cu 100% pepeni, sunt foarte indignati si revoltati. Zonele cu potential asa cum este Dabuleni, dar si alte zone unde se cultiva cu preponderenta pepeni sunt obligati sa cultive si altceva decat ceea ce cultiva de sute de ani. Avem unicul soi autohton de pepeni ”Dulcele de Dabuleni” si nu le permitem tinerilor din zona sa acceseze masura care le este destinata pentru simplul motiv ca ei stiu doar sa cultive pepeni”, a punctat Marius Micu, presedintele ANTPAR.

In opinia celor prezenti la intalnire, modul ascuns in care au fost introduse aceste doua prevederi identificate in ghidul solicitantului aferent Submasurii 6.1 ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” ii face sa creada ca acestea nu reprezinta decat o ”umbrela” pentru introducerea in ghiduri a prevederilor ce existau in extrem de controversatul ghid al conditiilor artificiale.

Se solicita eliminarea celor doua prevederi
Cerem eliminarea acestor prevederi aberante si organizarea unei chemarea intr-o sedinta a Comitetului de Monitorizare a PNDR 2014-2020 sau o sedinta tripartita AMPNDR, AFIR, organizatii ale tinerilor fermieri comuna, ori pe Comisia de Dialog pentru a discuta cu AM PNDR aceste prevederi si eliminarea lor din ghid, solicitam nu stoparea masurii, ci sa asteptam o perioada de reglementare, adica sa nu existe situatia in care oamenii sa nu poata sa-si depuna proiectele. Problema adevarata este ca avem fermieri in zonele respective, vizate de cele doua prevederi aberante, care s-au pregatit, si-au inregistrat exploatatiile la APIA si la anul nu vor mai fi eligibili. Ce facem cu fermieri care s-au pregatit, si-au infiintat culturile, au facut rasaduri”, a precizat Marius Micu, presedintele Asociatiei Nationale a Tinerilor Producatori Agricoli din Romania.

Sursa: agrointel.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top