UE si alti finantatori ai cercetarii pun la cale un plan prin care publicatiile academice sa ofere acces deschis cititorilor

11439_original.jpg

Comisia Europeana impreuna cu un grup de finantatori nationali de proiecte au conceput un plan controversat care ar putea duce la aparitia unui precedent in lumea cercetarii. Acestia au de gând sa faca mii de lucrari de cercetare disponibile online fara plata in ziua publicarii, initiativa care ar putea schimba modelul de afaceri al publicatiilor academice de top.

Robert-Jan Smits, arhitectul „Planului-S”, spera sa forteze publicatiile academice sa isi schimbe modelul de afacere. Acesta este de parere ca efectul unei astfel de masuri va fi similar cu interzicerea tarifelor de roaming pentru telefoane mobile.

„Planul-S” reuneste 11 finantatori nationali de proiecte de cercetare si Consiliul European pentru Cercetare.
Planul este ca organismele nationale de finantare a cercetarii, inclusiv Cercetare si Inovare UK, Fundatia pentru stiinta Irlanda si Consiliul de Cercetare al Norvegiei, sa impuna celor care primesc finantare din proiecte de cercetare sa publice doar in reviste care ofera acces deschis imediat. Mai mult decât atât, contractorii de proiecte nationale s-ar mai angaja sa publice sub o licenta speciala care permite oricui sa refoloseasca si sa distribuie materialul publicat.

Comisia Europeana si coalitia organismelor nationale pentru cercetare din Austria, Franta, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Italia, Polonia, Slovenia, Suedia si Marea Britanie vor implementa acest proiect incepând cu 1 ianuarie 2020.

Ideea din spatele ,,Planului-S” este ca cercetarea finantata din bani publici sa devina accesibila oricui, nu doar celor care detin mai multe resurse financiare.

„Solutia pentru deschiderea cercetarii sta in mâna finantatorilor. Ei au cheia”, a declarat Robert-Jan Smits pentru Science|Business. Comisarul european pentru cercetare, Carlos Moedas, a felicitat organismele de finantare implicate in Planul-S si a incurajat alte organizatii nationale de acest gen sa se alature initiativei.

Smits spera ca planul sau sa mareasca presiunea pusa pe un grup de publicatii stiintifice influente, precum Elsevier, Wiley si Springer, acuzate ca ar limita accesul la informatie stiintifica de calitate prin sumele mari de abonare pe care le presupun.

Sursa: Hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top