Ultima strigare pentru fonduri UE in agricultura

fructe.jpg

Intre 26 noiembrie 2012 si 18 ianuarie 2013, puteti depune proiecte pentru cumpararea de utilaje si tehnologii noi, sere, irigatii sau masini agricole, obtinand finantari de ordinul milioanelor de euro pe proiect.

In aceste zile, pana spre finalul lunii ianuarie, sunt deschise doua sesiuni de depunere a proiectelor cu finantare europeana pentru doua piloane importante ale programelor comunitare destinate fermierilor. Este vorba despre Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole” si Masura 123 „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”.

Cel mai important de stiut este ca si aici se va aplica principiul potrivit caruia beneficiarul efectueaza mai intai investitia, dupa care Comisia Europeana ii va deconta cheltuielile pe care le considera eligibile, potrivit criteriilor prevazute in Ghidul Solicitantului. Proiectele se depun la Oficiile Judetene de Dezvoltare Rurala.

Ce puteti cumpara

** In cadrul Masurii 121, fermierii pot efectua cheltuieli eligibile cumparand tot ce este necesar pentru aplicarea de tehnologii noi, cum ar fi instalatiile de muls, utilajele de procesare a furajelor, masinile agricole (inclusiv tractoare si combine), amenajarea de sere sau drumuri de acces, infiintarea de plantatii noi, echipamente apicole etc.
** In cadrul Masurii 123 se pot achizitiona mijloace de transport specializate (izoterme, frigorifice etc.) sau se pot executa lucrari de infrastructura pentru exploatatie, constructii noi sau modernizari la cele existente etc.
In cadrul ambelor masuri se pot efectua si cheltuieli necorporale, cum ar fi achizitionarea de licente, brevete, patente sau plata unor taxe catre arhitectii ori inginerii care participa la dezvoltarea proiectului finantat.

Pentru a beneficia de un punctaj cat mai bun in evaluarea proiectelor, fermierii ar trebui sa se asocieze si sa-si orienteze investitiile in asa fel incat sa fie cat mai aproape de obiectivele Masurilor amintite, respectiv aducerea la zi a gradului de modernizare si a cresterii valorii adaugate in exploatatii.

Cofinantare de cel putin 50%

Maximul finantarii pe care o puteti obtine pentru un proiect este de 1,6 milioane de euro in cadrul Masurii 121 si de 3 milioane de euro in Masura 123. Partea din finantare care ii revine beneficiarului porneste de la 75% si poate cobori pana la 50%. Asta inseamna ca din totalul sumei investite pentru proiect puteti obtine (ca decontare a cheltuielilor eligibile) intre 25% si 50% din sumele alocate.

Chiar si in astfel de conditii, merita efortul investitional, pentru ca dupa implementarea proiectului nu va va putea lua nimeni inapoi ceea ce ati realizat.

Sursa: Adevarul.ro

One Reply to “Ultima strigare pentru fonduri UE in agricultura”

  1. EUGEN C spune:

    Da as putea sa raman la sat am 23 de ani ce sa fac lucrez pe langa parinti an gospodarie dar …dar lipsa a -4-5000 mii de euro ma face sa stau de-geaba cand as putea sa lucrez sa nu mai depind de parinti. .As vrea sa ami cumpar un motocultor sa pot sa lucrez terenulpe care al detinem .Va rog sa ami dati un sfat ce pot sa fac sa nu mai fim aratati cu degetu ca tineri de la sat nu vreau sa munceasca . DA ..DA . . Vrem dar cum . .Guvernu acorda ajutoare .sociale .nu ajutor de lucru .. .Daca credeti ca .am .mari .pretentii .va rog sa ma …..IERTATI….Dani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top