Un miliard de euro pentru supercalculatoare europene

vandystadt_gabriel_moedas_web.jpg

Mariya Gabriel, Carlos Moedas

Comisia Europeana a prezentat, in 11 ianuarie, o serie de masuri avand ca scop construirea unei infrastructuri de supercalculatoare europene de talie mondiala. Initiativa prevede investitii din partea UE si a statelor membre si este esentiala pentru competitivitatea si independenta UE in domeniul economiei datelor, in conditiile in care supercalculatoarele pot aduce beneficii pentru societate in multe domenii.

Andrus Ansip, vicepresedinte al Comisiei Europene, responsabil pentru piata unica digitala, a declarat: „Supercalculatoarele sunt motorul economiei digitale. Concurenta este stransa, iar UE a ramas in urma: nu avem niciun supercalculator in topul primilor 10 plasati pe plan mondial. Prin lansarea initiativei EuroHPC, dorim ca pana in 2020 sa le oferim cercetatorilor si companiilor din Europa o infrastructura de talie internationala in materie de supercalculatoare, pentru a le permite sa dezvolte tehnologii cum ar fi inteligenta artificiala si sa elaboreze aplicatii de viitor de mare uz in domenii precum sanatatea, securitatea sau ingineria.”

Intreprinderea comuna EuroHPC, o noua structura juridica si de finantare, va crea o infrastructura pentru tehnica de calcul de inalta performanta (High-Performance Computing – HPC), pe care o va exploata pe plan european. Ea va sprijini un program de cercetare si inovare pentru dezvoltarea de tehnologii si echipamente, precum si aplicatiile necesare pentru aceste supercalculatoare.

Contributia UE la EuroHPC va fi de aproximativ 486 milioane de euro in baza actualului cadru financiar multianual, statele membre si tarile asociate urmand sa aloce si ele o suma similara. EuroHPC va functiona in perioada 2019-2026, iar infrastructura prevazuta va fi detinuta si exploatata in comun de catre membrii sai, acestia fiind, intr-o prima etapa, tarile care au semnat declaratia EuroHPC si membrii privati din mediul academic si sectorul industrial. Alti membri se pot alatura in orice moment, furnizand o contributie financiara.

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top