Un milion de euro fonduri structurale atrase in doua luni, din alocarea 2014-2020

bani16.jpg

In ciuda promisiunilor oficialilor guvernamentali, pana acum banii europeni intirzie sa vina. Bilantul dupa primele doua luni din 2017 arata rau: din alocarea in curs pentru exercitiul financiar 2014-2020, Romania a atras de la UE doar un milion de euro.

1,05 milioane de euro este trecut la capitolul „fonduri structurale si de coeziune aferente Cadrului Financiar Multianual 2014-2020” drept incasari in primele doua luni ale acestui an, potrivit situatiei publicate de Ministerul Finantelor, care cuprinde absorbtia in perioada 1 ianuarie-28 februarie 2017.

De fapt, la acest capitol, Romania a primit ceva mai multi bani in exercitiul financiar trecut, 2007-2013: 1,29 milioane de euro, acesta fiind ultimul an in care Comisia Europeana mai face plati catre Romania din banii alocati acelei perioade.

In total, in primele doua luni ale anului, Romania a primit de la Comisia Europeana, pentru exercitiul in curs, 940 de milioane de euro (908 milioane), dar cea mai mare parte a acestor bani a venit de la Fondul European pentru Garantare agricola (FEGa) si reprezinta subventiile pentru agricultura, care se primesc oricum.

Miercurea trecuta, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a declarat la antena 3 ca Romania și-a propus pentru acest an sa atraga 5,2 miliarde de euro bani europeni, dupa ce anul trecut a fost unul „pierdut” pentru fonduri.

Din suma de 5,2 miliarde euro, 1,9 miliarde euro reprezinta bani din politica de coeziune, iar 3,3 miliarde euro din politica agricola comuna, a mai precizat Plumb atunci. Asadar, din cele 1,9 milarde de euro, Romania a atras pana acum, la acest capitol, doar 2,34 milioane. Ministrul Rovana Plumb nu a putut fi contactata pentru a explica situatia.

In 2016, an catalogat de actuala putere drept unul catastrofal pentru absorbtia fondurilor europene, Romania a atras, in total, 7,36 miliarde de euro, 2016 fiind de fapt, cel mai bun an de la momentul aderarii din acest punct de vedere.

Sursa: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top