Un nou program pentru facilitarea accesului la credite al IMM-urilor

bani-716x300.jpg

Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM) din Romania vor avea la dispozitie Programul Operational Initiativa pentru IMM-uri (POIIMM), dupa ce Guvernul a adoptat printr-un Memorandum, continutul Acordului de Finantare, Acordului intre Creditori si Contractului de Gaj. Documentele urmeaza sa fie semnate de catre viceprim-ministrul Vasile Dincu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).

Initiativa pentru IMM-uri 2014-2020, in valoare de 100 de milioane de euro, este un program destinat sa faciliteze accesul la credite, prin oferirea unei rate de garantare de pana la 80%. Prin intermediul acestui program se vor acorda garantii neplafonate ce vor avea destinatari finali IMM-urile non-agricole din mediul urban si rural, pentru acele activitati care nu sunt finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala.

Instrumentul de garantare neplafonata are ca scop imbunatatirea accesului la finantare pentru IMM-uri, prin generarea unui numar suplimentar de portofolii de finantare, determinand implicit cresterea numarului de IMM-uri beneficiare de finantare. Utilizarea mai larga a instrumentelor de partajare a riscurilor, precum si folosirea fondurilor UE pentru a garanta partial portofoliile de credite pentru IMM-uri permit generarea unui efect de parghie in ceea ce priveste volumul de creditare pentru IMM-uri. Astfel, intreprinderile mici si mijlocii devin mai atractive si mai credibile pentru obtinerea creditelor.

Acest program cu finantare europeana va acoperi atat regiunea Bucuresti-Ilfov, cat si celelalte sapte regiuni si se estimeaza ca va fi lansat catre IMM-uri incepand cu prima parte a anului viitor. Autoritatea de Management a Programului functioneaza la nivelul MDRAP.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.