Un oras din Romania poate fi „Capitala mondiala a cartii 2018”

carte-1.jpg

Ministerul Culturii invita orasele din Romania sa candideze pentru titlul de „Capitala mondiala a cartii” din anul 2018, in cadrul competitiei UNESCO, World Book Capital. Acest demers are in vedere recunoasterea de catre UNESCO a eforturilor depuse de orase pentru promovarea cartilor si a cititului, iar orasul castigator va avea titlul amintit pentru un an incepand cu  Ziua Internationala a cartii si drepturilor de autor 2018 si aceeasi zi din anul urmator (23 aprilie).

Comitetul de Selectie care va functiona sub auspiciile UNESCO va fi compus dintr-un reprezentant al International Publishers Association, unul al European and International Booksellers’ Federation, unul al International Federation of Library Associations and Institutions, unul UNESCO, doi experti independenti si organizatii non-guvernamentale si/sau institutii independente desemnate de UNESCO prin rotatie. Responsabil pentru respecarea procedurii alegerii orasului castigator este directorul general UNESCO.

Anul acesta capitala mondiala a cartii este orasul Wrocław din Polonia, iar anul viitor titlul va fi oferit orasului Conakry din Guineea. Prima editie a competitiei a fost lansata in 1996, iar orasul Madrid a fost desemnat prima capitala mondiala a cartii in 2001.

Dosarele de aplicare trebuie depuse pana la data de 31 mai 2016 in engleza sau franceza. Evaluarea va avea loc pe 30 iunie, iar rezultatele vor fi anuntate pe 15 iulie.

Criteriile de evaluare si obligatiile in cazul numirii orasului sunt prezentate pe larg pe aici in engleza sau aici.

Sursa: Ministerul Culturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.